Tarragona manté a ratlla el coronavirus un mes després de l'inici de la desescalada

El baix nombre de positius a les proves fetes als CAP certifiquen la poca circulació actual del virus
Els CAP de Tarragona són els encarregats de fer proves PCR a la població | departament de salut
 

La regió sanitària del Camp de Tarragona és una de les tres regions catalanes que va començar més aviat el desconfinament, a causa de la baixa transmissió del coronavirus. El passat 11 de maig, la demarcació entrava a la fase 1, fet que suposava un alleugeriment de les restriccions de mobilitat, i la possibilitat de fer reunions de diverses persones als domicilis o a les terrasses del bar.

Perquè aquesta obertura no comportés un empitjorament de la situació sanitària, els Centres d'Atenció Primària (CAP) de la regió agafaven una importància cabdal, ja que es convertien en els encarregats de detectar i controlar els possibles rebrots al territori. Des de fa un mes exacte, els CAP del Camp de Tarragona fan proves PCR a totes aquelles persones que presenten símptomes compatibles amb el coronavirus, i que són derivats pel seu metge.

 

Només un 3% de positius

Des de l'11 de maig fins al 9 de juny, els CAP de la regió de Tarragona han fet un total de 839 proves PCR a ciutadans sospitosos de tenir la Covid-19. Tenint en compte que els caps de setmana no se'n fan, això suposa una mitjana d'unes 40 proves al dia, amb variacions depenent de la quantitat de població que abraça cada centre. Segons dades ofertes a aquest mitjà pel Departament de Salut, d'aquestes 839 proves PCR fetes només s'han detectat 27 positius, el que suposa un 3,2% del total.

Són xifres que confirmen la poca circulació que té ara mateix el virus a la zona de Tarragona. La coordinadora de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Vendrell, Goretti Gatell, afirmava fa uns dies a TarragonaDigital que s'està constatant que «amb l'arribada de la calor la transmissió del virus ha baixat molt». Al CAP del Vendrell, de fet, a les més de 100 proves fetes en les tres primeres setmanes no es va trobar cap positiu.

Un professional sanitari ensenyant un tub per fer la prova de la Covid-19 | àngel ullate

Aïllament dels contactes

En el cas dels 27 positius detectats, el procediment que se segueix és el d'aïllar la persona amb coronavirus, així com els que hi hagin tingut un contacte més proper durant les últimes 48 hores. Aquestes són les persones que han estat a menys de dos metres de la persona afectada, durant un mínim de quinze minuts i en un lloc tancat. L'aïllament és de catorze dies, durant els quals es manté un seguiment des del CAP, per veure la seva evolució. 

Tot i que les xifres marquen una bona tendència, des de les ABS recorden que, encara que menys, el virus segueix circulant, i cal seguir totes les indicacions sanitàries. Aquests 27 positius registrats als CAP de la demarcació són només una part del total de contagis de l'últim mes a la regió, ja que cal sumar-hi els que s'han donat en els hospitals, residències o en altres centres de salut, com el sociosanitari Monterols de Reus, on hi va haver un brot amb 23 contagiats.

"Última hora: El nou balanç de morts i contagis de coronavirus a Tarragona" "Les empreses químiques parlen al Parlament: treuen pit sobre la seva seguretat"