«Som terra de pas!»: el territori es remou contra la nova connexió ferroviària amb les Terres de l'Ebre

L'Ajuntament de Tarragona lamenta que els 300 usuaris diaris de l'Euromed de la ciutat «quedaran desatesos»
Pla obert d'un tram de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani vist des de l'interior de la cabina d'un tren en proves. | ACN

«Per a Renfe i Adif, només som terra de pas. Trens que passen de llarg». Així de crítica es mostrava la plataforma Trens Dignes poc després de conèixer que el nou traçat del Corredor Mediterrani entre Barcelona i València no repercutirà en cap millora per a la xarxa ferroviària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. A partir del 13 de gener, el territori perdrà uns trens Euromed que es desplaçaran cap a l'estació de l'AVE, a la Secuita, i estacions urbanes com l'Aldea o Tarragona s'hauran de conformar amb uns serveis més precaris dels que disposava l'any anterior.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El malestar és extensiu molt més enllà de plataformes com Trens Dignes. L'Ajuntament de Tarragona ha qualificat també d'«insuficient» la nova connexió ferroviària que tindrà la ciutat amb les Terres de l'Ebre i València un cop entri en servei el nou tram del Corredor Mediterrani en només nou dies. La consellera de Desenvolupament Econòmic, Laura Castel, ha assegurat en declaracions a l'agència ACN que l'execució de la variant de Vandellòs demostra que l'Estat inverteix «tard i malament» a la demarcació, ja que no s'han complert els terminis previstos i no solucionaran els problemes de mobilitat dels ciutadans.

«L'Estat no ha preguntat per les necessitats de mobilitat dels tarragonins», protesta l'Ajuntament

Castel també ha lamentat que «es deixen penjades unes 300 persones» que cada dia agafen l'Euromed a l'estació de Tarragona, i que a partir d'ara l'hauran d'anar a buscar a l'estació del Camp, a la Secuita. La consellera també s'ha queixat que el consistori ha rebut molt poca informació dels nous horaris que hi haurà quan es posi en marxa el nou tram del corredor i que l'Estat no ha preguntat per les necessitats de mobilitat dels tarragonins. Castel s'ha mostrat decebuda perquè l'única millora que hi haurà és un tren d'anada i un de tornada per enllaçar Tortosa amb l'estació d'Alta Velocitat del Camp de Tarragona.

L'enuig del consistori encara és més gran quan es mencionen els trens de mitja distància. «La gent que utilitza l'R-15 per anar a Móra d'Ebre van amb trens de 1974. No hem millorat gens», ha expressat Castel. A banda, hi ha «satisfacció zero» perquè la durada dels trajectes regionals entre Tortosa i Barcelona s'escurçarà uns minuts, però tot i això continuaran sent més llargs que l'any 2016, quan Renfe va reajustar els horaris per adequar-se als retards cronificats que hi havia a causa, precisament, de les obres del corredor. «És el tren de rodalies el que t'ha de connectar amb la feina i amb el dia a dia, i aquí el model que s'utilitza no és el correcte», ha indicat.

Els trens Euromed s'allunyen dels nuclis urbans fins a l'estació de l'AVE, a la Secuita

Amb la posada en marxa de la nova infraestructura, l'estació de la ciutat de Tarragona perdrà els trens Euromed que uneixen Barcelona i València, i que a partir d'ara ho faran en poc més de dues hores i mitja. Segons Castel, unes 300 persones utilitzen aquest servei cada dia a la ciutat, i a partir del 13 de gener s'hauran de desplaçar fins a l'estació del Camp de Tarragona per agafar-lo. Amb tot, ha comentat que aquests canvis no ajuden a millorar la mobilitat dels habitants del territori ni a complir amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible.

Per altra banda, Castel ha anunciat que lluitaran pel tren-tramvia que ha d'unir Tarragona i Cambrils, aprofitant la via ferroviària que creua els municipis costaners i que en bona part està previst que es desmantelli quan es posi en marxa el corredor mediterrani. «L'ideal seria que la Generalitat es fes càrrec de la línia i es transformés en un tren-tramvia sense deixar de donar servei», ha apuntat per tancar la consellera.

També et pot interessar

"🚰❗ AIGUA TGN: Es preveu restablir el subministrament a la mitjanit" "🚰 ATENCIÓ: Ja se sap quan s'arreglarà la canonada rebentada i tornarà l'aigua a TGN"