La URV i Unizar estenen la predicció del mapa de risc epidèmic del coronavirus a quatre dies vista

Es el resultat d’un model matemàtic que conté les dades de mobilitat, del cens dels municipis i la dinàmica dels contagis
El mapa és el resultat d’un model matemàtic que conté les dades de mobilitat, del cens i la dinàmica dels contagis | URV - Unizar

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Saragossa (Unizar) han reprès l’actualització del mapa de risc epidèmic del COVID-19, el coronavirus, desenvolupat de forma conjunta i que han aconseguit, ara, estendre les prediccions a quatre dies vista.

Les probabilitats de contagi a cada municipi

El mapa de risc, precisament, és el resultat d’un model matemàtic que conté les dades de mobilitat i del cens dels municipis de l’Estat espanyol, «així com la dinàmica dels contagis produïda pel SARS-CoV-2», apunten des de la universitat tarragonina. Amb tot això, el model calcula «les probabilitats de contagi a cada municipi» d’acord amb els paràmetres epidèmics coneguts pel que fa al virus i la mobilitat interurbana de la població activa. Tot plegat, permet extrapolar les informacions a diversos dies, per «motoritzar» l’evolució d’aquest risc.

Les actualitzacions del mapa es van aturar el passat 3 de març, davant la impossibilitat de comptar amb dades oficials sobre la residència dels nou casos detectats. Segons Alex Arenas, coordinador del projecte a la URV, «durant aquest temps l’equip de recerca ha estat treballant per comprovar la qualitat dels resultats del model a partir de les dades importants exclusivament, és a dir, sense necessitat d’incorporar els casos autòctons».

Augment dels contagis autòctons

Per la seva part, Jesús Gómez-Gardeñes, coordinador del projecte a la Unizar, destaca que han pogut comprovar que el model «ha anat construint mapes de risc d’aquests dies passats compatibles amb l’evolució dels casos observats, la qual cosa indica que el nombre de contagis autòctons augmenta i el model, fins ara, és capaç de generar-se sense necessitat de dades sobre casos importants».

"🏰❓ Xemeneies de Gaudí: pura bellesa o efectivitat extractora? La URV en té la resposta" "🚔ARA MATEIX: Gran operació antidroga de la Guàrdia Civil en diversos punts de Tarragona"