La verema arriba a les comarques de Tarragona amb deu dies de retard

L'onada de calor del juny frena les expectatives al Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta
L'onada de calor del mes de juny ha afectat de forma notable la producció i les vinyes a Tarragona | ACN

 

Amb l'arribada a l'equador de l'agost, s'acosta un any més l'inici de la verema a les comarques de Tarragona. Arribarà més tard que els anys anteriors, amb un retard d'entre set i deu dies a les vinyes de la DO Tarragona, segons estimacions de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). La tendència és comuna arreu de la geografia catalana, i és un símptoma que respon a l'augment progressiu de les temperatures.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les previsions auguren un raïm «de qualitat òptima» gràcies a les condicions meteorològiques de les darreres setmanes, que segons els tècnics de l'INCAVI «han provocat que l'afectació dels fongs del raïm siguin molt baixes, gairebé inexistents». No obstant això, la forta onada del mes de juny sí que farà estralls, especialment a la demarcació de Tarragona. «Les perspectives d'enguany són bones amb les excepcions del Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta o l'Alt Empordà», avisen, ja que van ser les zones més malmeses per les altes temperatures.

L'onada de calor del juny farà estralls a la verema 2019 a les comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta

Aquesta onada de calor del juny va causar danys importants a les vinyes majoritàriament joves, de menys de 15 anys, i amb poca capacitat de retenir aigua, fet que les va assecar amb relativa facilitat. La varietat de vinya carinyena ha estat la més afectada arreu de la geografia de Catalunya, segons ha pogut certificar l'estudi de l'INCAVI aquest estiu.

L'Institut, però, alerta que les perspectives anunciades s'han d'agafar amb pinces perquè «les precipitacions del mes d'agost i setembre poden incidir» en el resultat final. El calendari aproximat alerta que la varietat chardonnay a Tarragona es començarà a collir a partir d'aquest dijous, 15 d'agost, la verema de macabeu s'iniciarà cap al dia 25 i, en el cas de la Ribera d'Ebre, es començarà a treballar en la verema a partir del dia 20 d'agost.

"🚁Drons marins i aeris per a revisions i vigilàncies arriben al cel de TGN" "🏥 ALERTA: Protestes contra el tancament de llits als hospitals tarragonins"