Alforja presenta el seu nou gegant, el Pastor Baleta

El nou element de la Colla Gegantera i Grallera d鈥橝lforja representa un dels majors personatges il路lustres del poble, fam贸s per les seves prediccions meteorol貌giques
Imatge del gegant Pastor Baleta amb l'olla de pataco | Cedida

 

Aquest diumenge 22 de setembre Alforja va gaudir de la presentaci贸 del seu nou gegant, el Pastor Baleta. La Colla Gegantera i Grallera d鈥橝lforja va decidir impulsar la creaci贸 d鈥檜n nou element festiu per commemorar els 25 anys dels Gegants d鈥橝lforja, l鈥橝lmira i la Saurina, que van n茅ixer el juliol de 1994. El Pastor Baleta 茅s un dels majors personatges il路lustres del poble, qui era fam贸s per les seves prediccions meteorol貌giques. El nou element pesa uns 29 quilograms, medeix uns tres metres d'al莽ada i subjecta una olla de pataco, una de les receptes t铆piques d'Alforja i el Baix camp.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

La festa de presentaci贸 i benedicci贸 del nou gegant es va iniciar el dissabte 21 a la nit amb un sopar popular a la Sala Rodona i diversos jocs i actuacions musicals. L鈥檈ndem脿, el diumenge 22 de setembre, va tenir lloc a l鈥檈sgl茅sia d鈥橝lforja la missa de benedicci贸 del nou gegant, que va comptar amb la participaci贸 dels padrins del nou element festiu, els Gegants de T脿rrega.

Posteriorment, els Diables d鈥橝lforja van rebre al gegant Pastor Baleta amb una encesa i tot seguit es va fer una ballada oficial conjunta a la Pla莽a de Dalt. En finalitzar, es va repartir vermut per a tots els assistents amb l鈥檕bjectiu de celebrar la benvinguda del nou element. El secretari de la Colla Gegantera i Grallera d鈥橝lforja, 脌lex Andreu, explica que l鈥檃cte va ser 芦tot un 猫xit禄 i que 芦va comptar amb tota la participaci贸 del poble禄.

El nou gegant far脿 la seva primera sortida oficial el diumenge 29 de setembre a la Plantada de 25 colles d'arreu del territori que se celebrar脿 a Alforja. L'acte donar脿 el tret de sortida a les 9.00 hores del mat铆 amb un esmorzar per les colles participants i tot seguit es far脿 una plantada al cam铆 de Sant Antoni. A les 12.00 hores, inici de la cercavila pels carrers del poble i al finalitzar, al Parc dels Amics d'Alforja, cada colla far脿 una ballada individual.

Imatge de la ballada del gegant Pastor Baleta d'Alforja | Cedida
 

El pastor Baleta i l鈥檕lla del pataco

El gegant del Pastor Baleta, d鈥檜ns 29 quilograms i uns tres metres d鈥檃l莽ada, representa un dels majors personatges il路lustres d鈥橝lforja, qui va ser fam贸s per les seves prediccions meteorol貌giques. Aquest feia prediccions de pluja i les deixava escrites en una pedra en un cam铆, les seves darreres van ser les d鈥檜na gran nevada al mes de febrer i la de la seva mort, les va endevinar les dues.

El gegant porta a la m脿 una olla de pataco, una recepta t铆pica d鈥橝lforja i del Baix Camp que consisteix en un guissat amb carbass贸, ceba, 鈥榯rumfus鈥, pebrot, pebre negre i tonyina salada anomenada 鈥楪anyims鈥. 脌lex Andreu indica que l鈥檕lla del pataco 芦ens identifica com a poble ja que des de fa molts anys se celebra un sopar a finals del mes d鈥檃gost禄

Actualment, es pot trobar un bust del personatge a la Cova del Baleta des dels anys 60 encara que al 2012 es va restaurar el peu i es va posar una c貌pia de l鈥檈scultura per preservar l鈥檕riginal del pas del temps. 

Foto de fam铆lia dels portadors i gegants d'Alforja i T脿rrega | Cedida

 

El nou gegant va n茅ixer a trav茅s d鈥檜n proc茅s participatiu

Ara fa un any, la Colla Gegantera i Grallera d鈥橝lforja va decidir crear un nou gegant per commemorar els 25 anys dels Gegants d鈥橝lforja, l鈥橝lmira i la Saurina, que van n茅ixer el juliol del 1994. Per una altra banda, l鈥檈ntitat tamb茅 volia crear un nou element m茅s lleuger de pes amb l鈥檕bjectiu de fomentar la participaci贸 de les dones i la gent jove a la colla. 

Despr茅s de reunir-se amb el consistori, l鈥檈ntitat va obrir un proc茅s participatiu per decidir quins personatges il路lustres havien de representar el nou gegant. D鈥檈ntre totes les candidatures van quedar finalistes: Josep Fust茅 i Grifoll, El Pastor Baleta i Ramon de Ganagot.

El proc茅s participatiu va comptar amb 119 vots dels quals 65 van anar a parar al Pastor Baleta amb una olla de Pataco. En segona posici贸, amb 29 vots, va quedar Ramon de Ganagot i la tercera pla莽a la va ocupar Josep Fust茅. Actualment, la Colla Gegantera i Grallera d鈥橝lforja est脿 formada per una quarantena de persones.

"馃檶 GRAN FEINA: Els Bombers rescaten per Whatsapp una boletaire perduda a Prades" "馃帀AGENDA: Alforja celebrar脿 aquest cap de setmana la Festa Major de Sant Miquel"