Primers pagaments als afectats per la Cooperativa de l'Aleixar

L'entitat ha presentat onze demandes a morosos per recuperar mig milió d'euros | Els terminis previstos amb l'Ajuntament s'han complert
Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Els afectats per la Cooperativa de l'Aleixar ja han començat a recuperar part dels diners bloquejats per la fallida de la secció de crèdit, tot i que alguns encara poden haver d'esperar fins a dilluns, depenent de la seva entitat bancària, segons han explicat alguns veïns a TarragonaDigital. L'Ajuntament i l'entitat agrícola han seguit el guió previst, i el consistori de l'Aleixar ha adquirit, aquest dimecres, les oficines i el magatzem —que inclou l'agrobotiga— de la Cooperativa per valor de 324.604 euros.

Aquesta nova liquiditat de l'entitat agrícola, i una petita quantitat econòmica que quedava abans que es destapés el cas, permetran als socis recuperar entre un 10 % i un 11 % del que hi tenien. La resta de la liquiditat s'utilitzarà per presentar el concurs de creditors —entre altres despeses, s'ha d'assumir la de l'administrador concursal—, un tràmit que estarà en marxa dilluns vinent, dia 4 de febrer.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La venda dels immobles s'ha fet, per tant, dins del marge de temps que permetia tenir cert poder de decisió sobre el seu preu. Per a l'Ajuntament, segons havia detallat el batlle de l'Aleixar, Antoni Abelló, a aquest mitjà, l'operació suposava «un gran esforç econòmic». Ja a principis de mes, les previsions dels serveis jurídics i administratius actuals de la Cooperativa apuntaven a poder culminar aquest procés a finals de gener.

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Onze demandes per recuperar mig milió d'euros

Aquesta venda pot suposar una alenada d'aire fresc, per als afectats per la Cooperativa, però ni de bon tros la solució final. Mentre el cas segueix la seva via judicial «aturada, ara mateix», expliquen fonts coneixedores de la causa, també als jutjats se segueix denunciant la morositat d'alguns socis. Després de les primeres denúncies —un sol soci es negava a tornar 300.000 euros segons fonts de la Cooperativa—, l'advocat de la Cooperativa, Rodrigo Fernández, ha explicat a aquest mitjà que s'han presentat onze demandes davant la negativa inicial d'alguns creditors a tornar un total que ronda els 500.000 euros.

El lletrat augura que, si es presenta alguna demanda més, «no en seran gaires», i que se seguirà treballant, en la mesura que els jutjats ho permetin, en la branca judicial del forat econòmic provocat, presumptament, per qui havia sigut la directora de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar. Les evidències trobades fins ara en la investigació interna de l'entitat demostren que la majoria d'actius van desaparèixer durant l'any 2016, tot i que algunes dinàmiques associades s'allarguen en el temps.

Agrobotiga i magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

El futur dels immobles de la Cooperativa

El que havien sigut les oficines de la Cooperativa —quatre plantes de 100 metres quadrats cadascuna— passaran a ser instal·lacions municipals, probablement del mateix tipus. Pel que fa al magatzem, la intenció principal és que segueixi tenint una finalitat agrícola; és per això que l'Ajuntament ja ha entaulat converses amb Coselva, la cooperativa de La Selva, per llogar-li les instal·lacions. El cas és que la Cooperativa de l'Aleixar és sòcia de Coselva des dels anys noranta i, per tant, tenen una estreta relació; l'entitat selvatana, de fet, ha declarat repetidament que estava disposada a ajudar en allò que pogués des que va sortir a la llum la situació de la Cooperativa de l'Aleixar.

"Comencen les obres de renovació de serveis i pavimentació del nucli antic de Castellvell" "AJUDA: L'Albiol es mobilitza per ajudar una família que va perdre la casa en un incendi"