ERC s'imposa al Baix Camp i el PP es queda amb dos regidors

La majoria de municipis els governarà alguna majoria absoluta mentre que els set restants dependran dels pactes
L'ambient dels col·legis electorals durant les eleccions Municipals del 26-M | Àngel Ullate

 

La jornada electoral d'aquest 26 de maig ha deixat alguns resultats curiosos i que cal tenir en compte en el còmput global del Baix Camp. En nombre de regidors, ERC s'ha imposat clarament amb 108 edils, gairebé 30 més que els 80 de Junts per Catalunya. Per darrere seu, els 40 del PSC, els nou de Cs, els vuit de la CUP, els quatre d'Ara, els dos del PP i els tretze que sumen entre diverses candidatures municipalistes.

Esquerra Republicana no només ha guanyat clarament en nombre de regidors, sinó que també en alcaldies. El Baix Camp compta amb 28 municipis, i n'hi ha 21 que després d'aquestes eleccions compten amb una majoria absoluta al seu plenari. Dotze d'aquestes majories absolutes són per a ERC —n'hi ha cinc que les ha obtingut a través de la seva marca blanca, Acord Municipal—, mentre que Junts per Catalunya se n'ha quedat vuit.

La darrera majoria absoluta és per a la CUP, que governarà Capafonts els pròxims quatre anys. La formació ha aconseguit entrar amb dos regidors a La Selva del Camp i a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on es presentaven per primera vegada, però no se n'ha sortit a Cambrils, on també feien el primer intent. S'han mantingut a Riudoms, on han perdut un regidor, i a Reus, on han passat de sis a tres cadires al plenari.

L'ambient dels col·legis electorals durant les eleccions Municipals del 26-M | Àngel Ullate

 

Dels bastions del PSC a la desfeta del PP

Junts per Catalunya ha aconseguit vuit majories absolutes, entre les quals Prades, Les Borges del Camp o Riudoms, i és força més votada a Reus, La Selva del Camp i Castellvell del Camp. L'Albiol i Cambrils també dependran dels pactes per formar govern, en aquest cas, amb ERC com a força més votada. El PSC ha mantingut els seus dos bastions a la comarca, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Mentre que al sud ha conservat resultats amb Alfons García, el montrogenc Fran Morancho ha aconseguit passar de quatre regidors a set quedant-se a només dos de la majoria absoluta. En pitjor situació ha quedat el PP, que només conserva dos regidors a tota la comarca, un a Cambrils amb David Chatelain i un a Vandellòs i l'Hospitalet, Silvia Pujol.

Ciutadans ha tancat la jornada electoral amb nou regidors a tota la comarca, a la capital i a la costa. Ha obtingut representació a Vandellòs i l'Hospitalet, Mont-roig, Cambrils i Reus. La marca municipalista Ara tanca la jornada electoral amb quatre regidors al Baix Camp. Ha mantingut els dos de Reus i n'ha aconseguit dos més a Castellvell, on fa quatre anys no va obtenir representació.

L'ambient dels col·legis electorals durant les eleccions Municipals del 26-M | Àngel

 

Els paracaigudistes s'estavellen

Abans de la campanya electoral els explicàvem la dinàmica de les llistes fantasma. Es tracta d'aquelles candidatures que no les formen persones del poble on es presenten o que, en el cas de municipis més petits, només compten amb un candidat. La dinàmica, força habitual en partits com el PSC o el PP, no ha tingut èxit. En el cas dels socialistes, n'havien presentat a Arbolí, Colldejou i La Febró. Els dos primers no han obtingut cap vot, i el darrer, set, que ha suposat un 21,21 % del cens.

"Les novetats de la 39a edició de la Fira de l’Avellana de Riudoms!" "⚫URGENT: 1 ferit greu en bolcar un cotxe de la Guàrdia Civil a l'N-420 a Botarell"