ABG i CUP negocien presentar-se en coalició a les municipals

Fa quatre anys ja hi va haver contactes, però no van prosperar

 

L'Alternativa Baix Gaià (ABG) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) podrien concórrer en coalició a les eleccions municipals del proper mes de juny a Torredembarra. Els dos partits han iniciat contactes en les darreres setmanes per buscar un acord que passaria, segons detallen, per presentar-se als comicis del proper 9 de juny amb una sola llista.

«Tot està obert i sobre la taula», assegura el regidor de la CUP a Torredembarra, Toni Sacristan, a TarragonaDigital.com. «Ens trobem en la part final de les negociacions de la primera fase, i ens hem centrat bàsicament en el contingut», detalla la regidora de l'ABG Clara Solivellas a aquest mitjà.

ABG i CUP: coalició a les municipals?

Segons expliquen Sacristan i Solivellas a TarragonaDigital.com, una comissió amb tres membres de cada partit lidera aquestes negociacions. D'aquest grup no en forma part cap dels regidors de les dues formacions.

ABG i CUP s'han intercanviat en els darrers dies tres documents on cada partit exposa el seu parer: el primer, sobre objectius institucionals; el segon, sobre organització interna de la coalició, garantit el marge de maniobra per als dos partits; i un tercer, sobre possibles pactes i línies vermelles.

L'ABG feia aquest dimarts una primera valoració dels documents. «Farem arribar diversos matisos a la CUP, però la part de pes és molt coincident», manifesta Clara Solivellas. Calculen que a mitjan setembre es farà una assemblea comuna de CUP i ABG per decidir si formen la coalició.

Els anticapitalistes, però, en convocaran una la setmana vinent, de prèvia, per analitzar els documents arribats des de l'Alternativa: en cas que la majoria de la militància no els vegi amb bons ulls, descartaran la coalició i ni tan sols aniran a l'assemblea conjunta.

ABG i CUP negocien, encara amb desconfiances mútues

Si bé és cert que Clara Solivellas detectava coincidències en el programa de fons de tots dos partits, tant la designada cap de llista de l'ABG com el regidor cupaire Toni Sacristan assenyalaven certes discrepàncies. A ningú no se li escapa que l'ABG ha estat al govern aquest mandat, amb ERC i PSC, i que la CUP s'ha mantingut a l'oposició.

Sacristan retreu a l'Alternativa «algunes decisions preses des del govern», mentre que Solivellas confessa que «en gairebé quatre anys de regidora he vist com actua la CUP» i que, en conseqüència «pactar-hi té molts pros, però també algunes contres importants».

Un altre dels punts de desacord és el pacte que l'ABG ha mantingut durant tot aquest mandat amb el PSC —en el govern tripartit liderat per ERC. «Nosaltres tenim molt clar que no volem pactar amb el PSC sota cap concepte», comenta, ras i curt, Toni Sacristan.

Sobre el mandat actual, recorda que ja han demanat en moltes ocasions a la formació de Lluís Suñé que trenqui l'acord amb el PSC. En aquest sentit, Clara Solivellas també és contundent: «Segur que no trencarem el pacte amb el PSC aquest mandat. Aquests quatre anys volíem estabilitat i hem tingut estabilitat», ha dit. Caldrà veure, doncs, si es posen d'acord de cara al mandat a partir de l'estiu vinent.

Fa quatre anys, ABG i CUP ja van mantenir un procés negociador per presentar-se en coalició a les eleccions municipals que, finalment, no va prosperar. L'ABG de Lluís Suñé va obtenir 501 vots i dos regidors; mentre que la CUP, liderada per Toni Sacristan, va recollir 433 vots i un edil.

"ATENCIÓ: Canvien de lloc la parada de bus de Torredembarra" "Rosa Maria Guasch vol un pàrquing subterrani a la plaça de les Monges de la Torre"