Nova tempesta política a Torredembarra amb l'esclat del cas Magrinyà

L'edil postconvergent hauria falsificat gairebé 130 justificants laborals
Anna Magrinyà, cap de files de Junts per Catalunya a Torredembarra, és regidora des de 2015. | TarragonaDigital

Torredembarra sembla estar predestinada a la tempestuositat política, fins i tot quan les aigües semblen més encalmades. Els darrers dies han estat molt convulsos al Castell dels Icart —la seu de l'Ajuntament—; tant, que l'escàndol que ha protagonitzat l'única regidora de Junts per Catalunya al consistori, Anna Magrinyà, va acabar transcendint aquest dimecres, 11 de desembre, a darrera hora del vespre. Menys de 24 hores després, què en sabem de les acusacions que pesen sobre Magrinyà? Ho repassem a TarragonaDigital.

Els fets: presumptes falsificacions en gairebé 130 documents

Anna Magrinyà hauria falsificat gairebé 130 justificants laborals per absències al seu lloc de treball, a la Diputació de Tarragona, des que és regidora. El primer document detectat és de juny de 2015, el mateix mes en què va prendre l'acta d'edil per primera vegada.

Des de llavors fins enguany, la xifra s'aproxima a aquests 130 documents, segons ha pogut saber BaixGaiàDiari.cat. Els justificants inclouen la signatura presumptament falsificada del secretari municipal, Rafael Orihuel, però segons ha pogut saber aquest mitjà, també hi apareixerien les firmes de dos funcionaris més que haurien actuat en diversos moments com a secretaris accidentals, i que cal verificar.

Entre els justificants n'hi ha que es refereixen a sessions plenàries amb dies i hores en què no se n'havia celebrat cap. També n'hi ha per assistències a Juntes de Govern, un òrgan del qual Magrinyà mai ha format part: sempre ha estat regidora de l'oposició.

Com es detecta, tot plegat?

És des de la Diputació de Tarragona que es detecten anomalies en alguns dels justificants presentats per Anna Magrinyà. És llavors quan es decideix contrastar amb el secretari municipal de l'Ajuntament de Torredembarra la veracitat dels documents presentats per la treballadora de la Diputació i regidora del consistori torrenc i es detecten documents presumptament falsificats, tant pel que fa al seu contingut, com a l'escut municipal, com a la signatura. Es dona la circumstància, per cert, que la secretària general de la Diputació de Tarragona és l'esposa del secretari municipal de l'Ajuntament de Torredembarra.

En comprovar els fets, es detecten fins a 28 documents pertanyents a l'any 2019; en una segona tongada pugen de la quarantena i, en fer les verificacions pertinents des de 2015, hi hauria fins a 130 justificants presumptament falsificats. La Diputació de Tarragona obre un expedient a Anna Magrinyà, que es troba de baixa laboral. 

En paral·lel, el secretari municipal de l'Ajuntament de Torredembarra porta els fets a la Fiscalia Provincial de Tarragona i n'informa els líders de la resta de grups municipals. Dies més tard, se n'assabenta un cercle reduït de regidors. A la mateixa Anna Magrinyà se li notifica l'expedient electrònicament el dilluns, dia 2 de desembre; però no és fins dijous, dia 5, que consulta la notificació a través de l'aplicatiu informàtic. Magrinyà hauria reconegut els fets en seu consistorial, segons apunten algunes fonts.

Magrinyà, suspesa de funcions a la seva plaça laboral a la Diputació

El cas ha de seguir ara la doble via: la judicial, amb la documentació aportada a la Fiscalia; i l'administrativa, amb l'expedient sancionador que pesa sobre Anna Magrinyà al seu lloc de feina, a la Diputació de Tarragona. De fet, aquesta tarda ha transcendit que l'ens supramunicipal ha suspès de funcions Magrinyà, té una plaça d'administrativa funcionària interina. 

  

  

El 2 de desembre passat la Diputació va obrir un expedient disciplinari per una falta molt greu i aquest dijous ha aprovat, com a mesures cautelars, la suspensió provisional de funcions i la comunicació dels fets al ministeri fiscal.

El govern i l'oposició de Torredembarra, a l'espera de les explicacions de l'edil

L'esclat del cas Magrinyà genera reaccions. La primera és el silenci per part de l'edil torrenca de Junts per Catalunya, que ha declinat fer declaracions públiques —almenys fins aquest dijous al migdia. També ha estat impossible contactar amb Ferran Bel, el secretari d'organització del partit, el PDECat, que tampoc no ha reaccionat de forma oficial fins ara. 

On sí que se n'ha parlat ha estat a l'Ajuntament de Torredembarra. A les nou del matí hi havia convocada una Comissió Informativa on Magrinyà no ha assistit malgrat estar convocada —tampoc no ho ha fet en una reunió del Consell Comarcal del Tarragonès, òrgan del qual és vicepresidenta. La Comissió ha servit per consensuar un comunicat institucional des del consistori i, posteriorment, tant l'alcalde Rovira (ERC) i els portaveus del PSC i Cs, Vale Pino i Toni Cruz, han mostrat les seves postures als mitjans de comunicació.

"🔴 GREUS NOVETATS: Augmenten les firmes falsificades per una regidora de Torredembarra" "🔴 ÚLTIMA HORA: Dimiteix Anna Magrinyà (JxCat Torredembarra)"