L’Audiència de Barcelona absol l’altafullenc López Bofill per les piulades polèmiques a Twitter

El jurista havia estat citat a declarar dues vegades arrel de quatre piulades relacionades amb el procés independentista
Hèctor López Bofill | youtube

 

L'Audiència Provincial de Barcelona ha decidit absoldre a l'altafullenc Héctor López Bofill dels delictes que se li imputaven per unes piulades que havia fet el 2016 i 2017 en relació amb el procés independentista. Finalment el jutge ha decidit tancar el cas i absoldre'l dels delictes d'injúries contra l'autoritat, amenaces a un col·lectiu professional i amenaces als drets fonamentals. Ara la fiscalia pot imposar un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, si així ho considera.

Absolt López Bofill

López Bofill havia estat citat a declarar dues vegades la primavera del 2017 en relació a uns missatges enviats a la xarxa social Twitter relacionats amb el procés independentista. La primera piulada, publicada el 17 de juny de 2016, deia: «L'assassinat de #JoCox demostra que, per desgràcia, tota la transformació constitucional profunda demanda mors». L'endemà, i en referència a aquest primer missatge, deia: «Demano disculpes a tothom que s'hagi sentit ofès per aquest tuit. Potser estic llegint massa a @CarlSchmitt darrerament».

El segon tuit pel qual ha estat investigat, es va fer públic el 27 de desembre del 2016: «Llegint A. Gat penso que el gran obstacle per la independència és, potser, no tenir massa joves patriotes amb la testosterona alta». L'any següent, el 8 de febrer de 2017, deia: «La repressió i la venjança serà l'origen de la nostra llibertat. Ànims i força @franceschoms. Amb tu i amb la democràcia».

I per últim, el mateix dia va publicar el següent missatge a la mateixa xarxa social: «Quan siguem independents jo em recordaré dels jutges, fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir Catalunya».

Després de les declaracions de López Bofill i de l'anàlisi dels tuits el tribunal ha decidit absoldre'l, tot i que assegura que té dubtes de si realment es lesionen els béns jurídics protegits o si es troba al límit del dret a la llibertat d'expressió. El jutge conclou: «Davant del dubte que sorgeix de si estem a una banda o una altra de la fina línia vermella, s'inclina per l'absolució».

López Bofill es mostra «content» per la resolució

«Estic content que s'hagi acabat la infàmia», ha declarat López Bofill a TarragonaDigital després de conèixer la sentència. Així i tot recorda que el fiscal encara pot recórrer el cas tot i que espera que no ho faci. «El fiscal hauria de tenir la mínima decència de no recórrer el cas», ha dit. Amb tot, s'ha mostrat «satisfet» que l'Audiència hagi «reconegut» el seu dret a la llibertat d'expressió. 

«Esperava aquesta resolució en condicions normals, però davant les actuacions recents en relació amb del procés, era imprevisible», ha puntualitzat. López Bofill ha assegurat, però, que estava disposat a arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans si la sentència no era absolutòria.

López Bofill, jurista, professors d'universitat i col·laborador en diversos mitjans de comunicació, ja havia denunciat en repetides ocasions el cas judicial obert arran dels seus tuits. En aquell moment el jurista va considerar la citació judicial com una «persecució per les meves opinions polítiques». El judici es va celebrar el passat 14 de setembre i finalment avui l'Audiència ha resolt el cas amb l'absolució del jurista i professor.

"ATENCIÓ: Mor Ramon Fandós, professor de l'IES Torredembarra" "REPORTATGE: La Traviesa, 40 anys d'oasi musical a Torredembarra"