Torredembarra desplega el porta a porta amb cubells amb xip

El sistema s'implantarà progressivament a Babilònia, Sant Jordi, Clarà i Baix a Mar
Aquest dijous s'ha presentat el nou format de reciclatge porta a porta. | Gerard Recasens

Torredembarra activa el desplegament del sistema de recollida de residus porta a porta. «L'objectiu és fer augmentar la taxa de reciclatge al municipi, que actualment és només del 35%», ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Torredembarra, Joan Torras. L'any 2008, el sistema porta a porta, voluntari, es va implantar al nucli antic. «Des de llavors s'ha fidelitzat un 60% dels habitatges de la zona, i la taxa de reciclatge en aquesta àrea ronda el 70%», ha explicat la tècnica municipal de Sostenibilitat, Elisenda Forès.

Bonificacions per als que més reciclin

Ara, el consistori vol exportar el model del nucli antic a altres barris, però amb un pas endavant: els cubells aniran amb xip. «Quan es reparteixin a cada habitatge, els xips que porta cada cubell es vincularan electrònicament a cada casa», ha explicat Forès. D'aquesta manera, se sabrà quina és la taxa de reciclatge de cada família, i aquelles que més usin el servei, les que més reciclin, tindran bonificacions en la taxa de la brossa.

D'aquesta manera, el proper dilluns, 11 de novembre, començarà la campanya informativa pels carrers de Babilònia, el primer barri on arribarà el porta a porta, que es posarà en marxa l'1 de desembre. En la campanya, voluntaris d'Ecologistes en Acció i l'Associació Mediambiental La Sínia, repartiran totes les butlletes informatives, bosses compostables, bosses de reciclatge per colors, el calendari-imant diari de la recollida de residus i els cubells xipats. En total, s'arribarà a 33 carrers de Babilònia, amb 686 habitatges —388 dels quals, amb residents tot l'any.

A les cases detectades com a segona residència, s'hi deixarà la informació a la bústia i un avís perquè els propietaris passin per l'Ajuntament o per Cal Bofill a recollir els cubells amb xip.

En els propers mesos, el desplegament arribarà a diverses zones de la vila

Un cop el sistema s'hagi implantat a Babilònia, el desplegament continuarà. Segons s'ha explicat des de la regidoria de Sostenibilitat, aquest és el calendari previst hores d'ara:

  • Sant Jordi: campanya informativa al desembre. Inici del porta a porta: 7 de gener.
  • Clarà: campanya informativa a partir del 7 de gener. Inici del porta a porta: 10 de febrer.
  • Nucli antic: canvi de cubells actuals a cubells amb xip durant la primavera de 2020.
  • Baix a Mar: campanya i inici del porta a porta abans del mes de juny.

Ara per ara, quedaran exclosos del porta a porta els blocs de pisos amb més número d'habitatges: l'Ajuntament de Torredembarra està cercant el mètode per resoldre el fet d'haver de deixar els cubells a l'entrada. Per això, i fins que es trobi la solució a aquest inconvenient, hi haurà illes de contenidors perquè els veïns d'aquests edificis puguin llençar els seus residus.

"🎉 ALTAFULLA: Avui arriba el correbars, un dels actes més populars de la Festa Major!" "🛍 Roda de Berà obre una Oficina d'Atenció al Consumidor"