La Pobla de Montornès i la Riera de Gaià: unes municipals amb al·licients

La crisi del govern Santamaria i l'escissió del de Casas marquen els comicis en aquestes dues localitats
Analitzem com es presenten les eleccions municipals 2019 a la Riera i la Pobla. | TarragonaDigital.com

 

A la Pobla de Montornès i la Riera de Gaià, les eleccions municipals d’aquest 2019 es presenten amb al·licients extres. Tots dos municipis viuen temps de molta activitat política i les seves alcaldies, en joc el pròxim dia 26, semblen més obertes que mai.

A la Pobla, per la recent crisi que ha fet que l’alcalde Santamaria s’hagi quedat sol a govern i que es presenti, canviant de partit, contra qui fa escasses setmanes era el seu equip. A la Riera, perquè han sorgit fins a quatre candidatures, amb una escissió del govern inclosa, per disputar la històrica alcaldia a un Jaume Casas que no es dona per vençut i que es presenta per desena vegada.

L'Ajuntament de la Pobla de Montornès compta amb fins a cinc candidatures en competència. | BaixGaiàDiari.cat

 

La Pobla de Montornès, després de la trifulga de Santamaria

Batalla i incògnita obertes a l’alcaldia de la Pobla de Montornès. L’incombustible Josep Maria Santamaria no es rendeix i vol revalidar el seu tercer mandat amb un abrupte canvi de sigles. Ara es presenta per Centrats, una coalició electoral entre Lliures i Convergents, i el que fins fa poques setmanes era el seu equip —sis regidors— encapçala la marca blanca del PSC, Alternativa Municipal de la Pobla de Montornès (AM-PM), que fins ara havia comandat Santamaria, amb Damià Bas com a cap de files.

Bas ho té clar quan li demanen la principal aposta de la seva candidatura: la seguretat ciutadana. «Cal apostar perquè tots els veïns estiguin protegits i se’n sentin, amb una proposta real, factible i sense que signifiqui vendre fum», ha explicat a BaixGaiàDiari.cat. «Hem de lluitar contra l’incivisme i els ocupes, i presentarem una proposta real que el poble votarà en una consulta popular», explica. Bas vol repetir la majoria absoluta de Santamaria i aposta per un govern «obert, amb diàleg».

L’alcalde Santamaria també es mostra «convençut» que, als seus 75 anys, podrà revalidar la majoria absoluta amb les sigles de Centrats. El batlle té en la via verda de la línia Reus-Roda el seu gran projecte, però apunta a altres prioritats a tractar a la Pobla, com ara «les polítiques per a la gent gran, la reactivació del comerç i la seguretat ciutadana». Santamaria també proposa «netejar els boscos amb bestiar i aprofitar la biomassa». Tot i la polèmica, assegura que no tindrà problemes per arribar a acords amb qualsevol força política.

Al marge d’AM-PM i Santamaria, ERC presenta un projecte nou i que ha aterrat amb força a la localitat. Francesc Larios i Gemma Barceló fan tàndem en una candidatura renovada i jove del partit, que aspira a «guanyar les eleccions municipals», segons diu Larios. «Hem fet una llista cremallera plena d’independents, molt transversal, de diverses zones del poble, per governar els propers quatre anys», comenta. L’equip vol crear un centre cultural a les antigues escoles, amb la biblioteca com a servei cabdal, i una Policia Local mixta amb agutzils. Des d’ERC volen «arribar a acords amb tothom» i asseguren que, fins ara, les sensacions de campanya són molt bones.

Hi ha dues llistes més a la Pobla de Montornès. Sense l’històric Martí Virgili —ara, número 3 de Santamaria a Centrats—, el PP ha apostat per Félix Lillo com a cap de cartell. «Presentem un equip renovador», ha explicat a aquest mitjà, «per fer un Ajuntament renovat i proper». Un local jove, una zona de lectura i un casal per a la gent gran són alguns dels projectes dels populars, que creuen que «la Pobla està estancada i cal reactivar-la». S’obren també a pactes amb qualsevol formació.

Finalment, Podem busca accedir a l’Ajuntament de la Pobla de Montornès en presentar-se per primer cop a les eleccions municipals. Pedro Maestre, el seu cap de llista, és ex d’AM-PM i ha format una candidatura íntegrament de la urbanització Castell de Montornès. «El poble està deixat», assegura, i assenyala que cal millorar «el servei de subministrament d’aigua i llum i la recollida de residus».

La Riera de Gaià, en una imatge d'arxiu. | Gerard Recasens.

 

Quatre llistes competeixen a la Riera de Gaià

A la Riera de Gaià, Jaume Casas vol allargar la seva trajectòria com a alcalde més veterà de la demarcació. Sota les sigles de Junts per la Riera, l’històric alcalde convergent es presenta enguany per desena vegada després de 36 anys al càrrec. En aquesta ocasió, però tindrà tres competidors: l’oposició d’Acord per la Riera, una nova llista recentment sorgida del PSC i Som-hi la Riera, una marca blanca d’ERC impulsada per dos regidors del seu govern que l’havien acompanyat en anteriors comicis com a independents.

Jaume Casas, però, és optimista i es mostra «confiat» per revalidar l’alcaldia. «L’equip és totalment renovat, només repeteixen dos membres de la llista, i la resta de la candidatura la forma gent jove», explica Casas a BaixGaiàDiari.cat. Entre les seves principals propostes hi ha la construcció d’un centre de dia o la pressió per aconseguir un institut-escola. A més, Casas creu que cal «activar les polítiques de joventut, perquè es vinculin més amb el dia a dia del poble i les seves entitats». L’alcalde rierenc es mostra disposat a «pactar i acordar amb tothom» perquè «aquí no fem alta política, sinó que treballem pel bé del poble».

L’oposició de Casas els darrers anys ha estat Acord per la Riera, formació liderada per Jordi Sagués, que torna a ser-ne el cap de llista. En declaracions a aquest mitjà ha dit que «cal obrir l’Ajuntament» i es mostra «satisfet» que siguin quatre les llistes que es presenten. «Això obliga als pactes i dona riquesa i diàleg a l’Ajuntament, que sempre està molt bé», creu Sagués. Més enllà de grans obres, Acord per la Riera creu que cal «mantenir els equipaments que ja tenim» i apunta la «participació ciutadana» com a pal de paller de les seves propostes.

El PSC ha presentat també candidatura per accedir al consistori, amb José Carmona al davant. «La llista va sorgir del descontent que teníem quan ens trobàvem amb els amics i ens vam posar en contacte amb el PSC per impulsar la candidatura», ha explicat Carmona a aquest mitjà. «Les nostres prioritats són controlar la despesa del consistori i arreglar les carreteres i els camins, a més de fer millores a les urbanitzacions», diu Carmona. Esperen ser «la clau» del proper govern.

Som-hi la Riera, marca blanca d’ERC, ha declinat explicar el seu projecte a aquest mitjà. Presenten el seu programa aquest dissabte al vespre al Casal Rierenc.

També et pot interessar

"ALERTA: Detenen un home a Torredembarra i acaba pegant a dos policies locals" "ATENCIÓ: Fiscalia acusa de prevaricació l'exalcalde de Creixell Teo Fuster (PP)"