NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!

Estretir un tram de passeig o crear dunes, solucions a la regressió de la platja d'Altafulla

Durant els primers mesos de 2020, la consultoria ambiental encarregada de l'estudi presentarà el seu informe definitiu

Des de fa pocs dies, l'Ajuntament d'Altafulla ja disposa d'unes primeres conclusions sobre el problema de regressió que afecta la seva platja. Tot i que l'informe encarregat a una consultoria ambiental no arribarà de manera formal fins als primers mesos de l'any 2020, quan també se'n farà un acte de presentació en públic, en una reunió mantinguda amb l'equip tècnic encarregat d'aquest treball ja s'han fet arribar al consistori possibles mesures per pal·liar aquesta regressió.

Una platja estable, en línies generals

Tal com ha explicat la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Altafulla, Alba Muntadas, els tècnics han conclòs que «en línies generals la platja d'Altafulla és bastant estable». La idea la defensen exposant que «quan hi ha temporals, és cert que el mar guanya terreny, però quan s'imposa de nou la bonança, el mar es retira i tornem a tenir platja».

Amb tot, és evident que hi ha un problema de regressió de la sorra que l'Ajuntament d'Altafulla vol resoldre o bé reduir a la menor expressió possible, i l'estudi ambiental encarregat és el primer pas per a passar a l'acció.

Reforçar la zona dunar del Fortí

Així doncs, les conclusions d'aquest estudi respondran al que ja van explicar els tècnics als representants de l'Ajuntament ara fa uns dies. Diverses fórmules d'actuació a cadascuna de les tres zones en què proposen dividir la platja. En primer lloc, a la zona nord —que correspon a l'espai del Fortí— la idea passa per reforçar el cordó dunar incipient que ja hi ha en aquest espai.

«Actualment està poblat per espècies invasores, i a principis de l'any vinent, entre febrer i març, volem reprendre la feina amb l'Associació Mediambiental La Sínia per substituir aquestes espècies per d'altres d'autòctones i acordonar aquest espai», explica Muntadas. Les dunes ajuden a afiançar la zona de sorra de les platges.

Estretir un tram de passeig i elevar els murs amb plafons de fusta

La zona central de la platja correspon al passeig. Per evitar que quan hi hagi temporals la sorra arribi a l'espai passejable, es proposarà a l'Ajuntament d'Altafulla elevar l'alçada dels murs de contingència amb plafons de fusta. Això ha d'evitar que l'arena passi al passeig. A més la sorra que cal treure de la rasa per evitar que s'embussi, s'haurà de traslladar a la zona de davant de la platja i no al darrere, com fins ara.

«Una altra de les propostes és a la zona sud del passeig, on s'eixampla», explica Muntadas. «La idea és estretir aquell tram fins que tingui igual amplada que la resta del passeig, per fer guanyar espai a la platja en aquell punt», ha apuntat la coalcaldessa i titular de la cartera de Medi Ambient.

Revisar l'espai de barques del Club Marítim

La darrera zona de la platja d'Altafulla és la de més el sud: des del final del passeig fins al límit del terme municipal amb Tarragona. «Allà hem de reorganitzar els espais per aconseguir una platja de transició entre la més urbana i la més natural», ha manifestat Muntadas. «S'hauran de fer actuacions com revisar la concessió al Club Marítim de l'espai on hi ha varades diverses barques, o treure l'asfalt que hi ha en un tram del camí», comenta l'edil.

Altres actuacions que recomanarà l'estudi ambiental, que afecten el global de la platja, són canviar les papereres que hi ha a la sorra per altres illes situades a l'entrada i la sortida de la platja; o substituir les dutxes per rentapeus, per fomentar l'estalvi d'aigua.

"🚧 LA TORRE: Ciutadans proposa la millora d'un cèntric edifici" "⛱ Torredembarra constitueix el Consell Municipal de Turisme"