Torredembarra aprova un pressupost molt criticat per l'oposició

El govern es val de la majoria absoluta de què disposa per aprovar els números
El ple s'ha reunit aquest dimarts al matí en sessió extraordinària. | Gerard Recasens

 

L'Ajuntament de Torredembarra ja té pressupost per a l'exercici 2019 després que un nou ple etern, aquest dimarts de cinc hores i mitja de durada, hagi donat el vistiplau a la proposta presentada per l'equip de govern. És el cinquè i darrer pressupost que s'aprova aquest mandat i, novament, ha tirat endavant tan sols amb el suport del tripartit liderat pel republicà Eduard Rovira: ERC, PSC i ABG, que sumen nou vots i la majoria absoluta del plenari. Els cinc partits de l'oposició —Cs, el PDECat i Unió, la CUP, el PP i Avui Democràcia, vuit edils en total— han votat en contra del pressupost.

 

Només el 2016 i aquest dimarts, en aprovar el de 2019, el govern s'ha quedat sol donant suport a la seva proposta. El 2015 va aconseguir l'abstenció de Cs, CiU, el PP i Avui Democràcia. Pels números de 2017, el PP també es va abstenir mentre que, en votar-se la proposta de 2018, va ser Avui Democràcia qui va optar per aquesta opció. Però aquest dimarts, 18 de desembre, l'oposició s'ha oposat a la proposta de pressupost en bloc i ho ha fet amb crítiques agres a l'equip de govern.

 

Un pressupost per a Torredembarra de 21,7 milions d'euros

La proposta sobre la taula, feta pública aquest dilluns i que els partits de la corporació coneixien des de feia algunes setmanes, disposava un pressupost de 21,7 milions d'euros, amb vora 1,5 milions per a inversions —la meitat dels quals d'una subvenció de 2006 de Foment que, ara, s'invertirà en la remodelació urbana d'un tram de l'antiga N-340.

 

En una defensa molt breu de la proposta, l'alcalde Eduard Rovira (ERC) ha destacat «l'equilibri que ha marcat tot el mandat: abaixar impostos, reduir deute i fer més inversions». El regidor d'Hisenda, el també republicà Josep Maria Guasch, ha destacat els diversos capítols de la proposta, en una explicació de caràcter tècnic.

 

L'oposició, molt dura amb el pressupost i els quatre anys de govern

El cert és que el debat del pressupost s'ha allargat de valent, més de cinc hores, i ha esdevingut no tan sols una confrontació sobre la proposta, sinó del balanç dels quatre anys de l'actual tripartit —sent aquest, com és, el darrer pressupost del mandat. Des de Ciutadans a Avui Democràcia, han carregat de valent contra el govern a cinc mesos de les eleccions municipals a la Torre.

 

Guasch: «Torredembarra està en decadència»

La regidora d'Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch, ha assegurat que Torredembarra «segueix amb les mancances de fa quatre anys» a causa de «la inactivitat d'aquest govern». Per a la regidora municipalista, «Torredembarra està en decadència i ja no és un referent». A més, creu que el govern d'Eduard Rovira «no gasta perquè no treballa». «Diuen que fan feina que no es veu, però si no es veu, vol dir que no es fa», ha etzibat Guasch.

 

Sobre el pressupost, Guasch ha dit que no s'hi senten «identificats» i que és «una mala proposta». «Passen dels pressupostos participatius i amplien el conveni amb Càritas. L'esquerra no era anticlerical? S'han tornat conservadors», ha dit Guasch, amb to sorneguer.

 

Gómez: «Han perdut la il·lusió per governar»

La regidora del Partit Popular, Núria Gómez, ha acusat d'entrada el govern de «manca de diàleg» a l'hora de dissenyar i negociar el pressupost de 2019. Per a l'única edil popular a la Torre, «el govern ha perdut la il·lusió per governar, hi ha partides molt millorables, obres i inversions molt necessàries que no hi són».

 

Gómez creu que el tripartit de govern té «barris abandonats». «Les Àmfores no sembla la Torre», ha dit, exposant problemàtiques en aquesta zona situada al nord de la localitat, però també ha fet referència a actuacions que, segons Gómez, caldrien a altres punts com Baix a Mar o els Munts.

 

«On és el viver d'empreses que va aprovar el ple el 2015? Hi ha algun pla pel teatre? Què passarà amb l'Alfa&Omega?», ha preguntat Gómez dirigint-se a Rovira. També ha repartit contra els socialistes Vale Pino i Jordi Solé. Al primer l'ha acusat de tenir «mort» el polígon industrial i al segon de no saber «quin model de turisme necessita la Torre».

 

Sacristan: «Aquests pressupostos obeeixen la legalitat espanyola i la Troika»

La Candidatura d'Unitat Popular ha tornat a oposar-se al pressupost de 2019, com ha fet en els quatre anteriors que s'han votat aquest mandat. Toni Sacristan, l'únic regidor dels anticapitalistes, ha dit d'entrada que «és una proposta obedient a la legalitat espanyola i a la Troika» i que «no eixamplen cap base, al contrari, augmenten la diferència entre classes». Sacristan ha dit fins i tot que «cal no oblidar que el sistema capitalista és el primer causant d'aquest problema».

 

Entrant al detall, Sacristan ha detallat les propostes de la CUP per al pressupost, que no han tingut cabuda en el projecte presentat aquest dimarts pel govern. A més, ha atacat el tripartit per «seguir prioritzant el pagament del deute sense destriar l'il·legítim del que no ho és».

 

L'altre focus de l'atac cupaire ha estat la regidoria d'Acció Social de Lluís Suñé, que segons Sacristan «no té rumb, projecte ni lideratge» i que «externalitza la majoria de serveis al Consell Comarcal». La CUP proposa internalitzar aquests serveis per reduir costos.

 

Magrinyà: «No s'han ni plantejat quina Torredembarra volen»

La líder del grup municipal del PDECat i Unió a la Torre, Anna Magrinyà, ha estat especialment dura amb l'equip de govern en preguntar-los, d'entrada, «quina Torredembarra volen». Ella mateixa ha conclòs que «mai tenen una resposta a aquesta pregunta, no s'ho han ni plantejat». Magrinyà ha criticat «una presentació del pressupost al ple de cinc minuts escassos entre l'alcalde i el regidor d'Hisenda».

 

L'edil neoconvergent ha posat nota al pressupost i al balanç de quatre anys de tripartit i l'ha titllat de «suspens». Magrinyà ha repassat de dalt a baix el projecte de pressupost de l'equip de govern. «Realment han analitzat les necessitats que hi ha a Torredembarra?», s'ha preguntat, després d'exigir «més inversions als barris».

 

Anna Magrinyà ha acabat la intervenció, amb to contundent contra el govern que lidera Eduard Rovira, exigint «més transparència i més perspectiva social» al tripartit i als seus pressupostos.

 

Cruz: «Volen fer campanya electoral amb els diners de tots»

El principal partit de l'oposició, Ciutadans, també ha criticat de valent el govern en el seu darrer debat de pressupost del mandat. Toni Cruz, el seu portaveu, ha acusat els partits que conformen el govern de «voler fer campanya electoral amb aquest pressupost de 2019».

 

Cruz ha retret a Rovira «la suspensió dels contractes de la brossa i la neteja viària, el projecte suspès de cobrir la piscina municipal, el final retardat de les obres de Pere Badia i la manca de pressupostos participatius». Així, el portaveu de Ciutadans ha recordat que «estan aquí i cobren per gestionar» i ha recordat «algunes ombres com el cas Monteixo o el cas José García».

 

Pel que fa al pressupost, Ciutadans ha proposat un pla de xoc contra les barreres arquitectòniques, instal·lar tendals d'ombra al carrer Nou, reduir un 33% el pressupost de festes i destinar-lo a via pública i destinar el pagament de la quota de l'Associació de Municipis per la Independència a serveis socials, retret que han fet directament al PSC. Per Ciutadans, que ha demanat retirar la votació de l'ordre del dia, «el pressupost no s'ajusta a la realitat» i «el govern tornarà a deixar endeutat l'Ajuntament amb els propers préstecs».

 

Rovira: «Portàvem 30 anys sense arreglar allò imprescindible, ho hem fet i n'estem orgullosos»

Després de les rèpliques en cadascun dels àmbits dels diversos regidors de l'equip de govern, l'alcalde Eduard Rovira ha respost que «en aquests quatre anys hem resolt moltes necessitats». «Portàvem 30 anys sense arreglar allò que era imprescindible, ho hem hagut de revertir i qui governi tindrà marge gràcies a aquesta gestió, de la qual estem orgullosos», ha reblat.

 

Torredembarra ha aprovat el pressupost amb els nou vots a favor del govern i els vuit en contra de l'oposició. El proper ple, de caràcter ordinari, serà tot just aquest dijous, 20 de desembre, a les sis de la tarda.