Torredembarra sacrificarà una colònia de 33 porcs vietnamites

El consistori està obligat a actuar davant de «possibles conseqüències adverses de salut pública»
Torredembarra sacrificarà una trentena de porcs vietnamites. | Cedida

L'Ajuntament de Torredembarra sacrificarà la colònia de 33 porcs vietnamites que, des de fa dos anys, viuen i es reprodueixen als descampats situats a davant del carrer de la Sínia de Cabeces. Aquesta és la decisió que s'ha pres des de la regidoria de Sostenibilitat i Salubritat que comanda Joan Torras (ERC) i que fa uns dies va rubricar la Junta de Govern Local.

Els porcs vietnamites, una espècie de risc per a la salut pública

Els porcs vietnamites són una espècie catalogada com a exòtica invasora des de la publicació del Reial Decret 216/2019, del 29 de març d'enguany. Aquests animals estan qualificats com a exòtics invasors perquè es tracta d'una espècie potencialment portadora de la pesta porcina, cosa que pot comportar «possibles conseqüències adverses de salut pública», segons el consistori.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament ha explicat que tenia dues opcions: o bé controlar la població actual, capturant tots els exemplars mitjançant una empresa especialitzada, procedir a la seva esterilització i mantenir-los fins a la seva mort en algun centre autoritzat; o bé erradicar del medi el grup d’animals capturant tots els exemplars mitjançant una empresa especialitzada i procedir a la seva anestèsia i posterior eutanàsia.

A l'Ajuntament «només li queda l'opció de sacrificar la colònia»

La primera opció es va descartar després de consultar-ho amb la Generalitat de Catalunya, segons ha explicat Torras, ja que «actualment no hi ha cap nucli zoològic que disposi de l’autorització». L'entitat animalista Nova Eucària, davant de l'opció del sacrifici, va presentar una instància a l'Ajuntament amb una proposta alternativa.

Torras ha explicat que es va reunir amb l'entitat, amb qui va analitzar la seva proposta de crear un santuari a nivell local, «però la tramitació necessària porta un temps del qual no es disposava davant la urgència de l’erradicació pel nombre creixent d’animals i la seva continuada irrupció en la via pública amb el perill d’accidents que comporta també per a la població». Així doncs, segons Torras, a l'Ajuntament només li queda l'opció de sacrificar la colònia.

Aprovada aquesta actuació per part de la Junta de Govern Local, ja s'ha rebut l'autorització per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i queda fer la captura i erradicació d’aquests animals, que la duu a terme una empresa veterinària especialitzada.

"👩❤👩👨❤👨 LA TORRE: Diumenge es presenta la nova associació LGTBI" "✈ Els Nois de la Torre actuen a Mallorca aquest cap de setmana"