L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès: 25 anys preservant el patrimoni documental

Actualment, l'arxiu custodia un total de 149 fons documentals

Aquest dilluns 20 d'abril del 2020 es compleixen 25 anys del dia que es va inaugurar al Vendrell l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, en un acte que va comptar amb la presència del que aleshores era director de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Huguet, així com de l'alcalde del Vendrell, Josep Maria Llasat, i el president del Consell Comarcal, Benet Jané. La primera directora nomenada pel Departament de Cultura va ser Carme Coll.

Aquella inauguració culminava un procés que s'havia iniciat dotze anys abans, l'abril del 1983, quan l'Ajuntament del Vendrell i el Departament de Cultura de la Generalitat van signar el conveni de creació de l'Arxiu Històric Comarcal del Vendrell. El 13 de novembre del 1990 es va acordar que l'arxiu fos gestionat pel Consell Comarcal i, un any després, el Departament de Cultura va establir les bases del nou equipament.

Un solar al costat de l'antic hospital

L'edifici es va construir en un solar que l'Ajuntament del Vendrell va cedir a la zona que havia ocupat el pavelló Mossèn Ramon Companys com a ampliació de l'Hospital del Santíssim Salvador. L'edifici, de 600 metres quadrats, va ser obra de l'arquitecte municipal Jaume Roca Canalda. Des d'aquell moment, l'arxiu s'ha convertit en el dipositari dels fons històrics municipals i dels de les administracions públiques, les institucions i els particulars, garantint la seva conservació i l'accessibilitat de la seva consulta.

El 2001 es va incorporar Nativitat Castejón com a directora de l'Arxiu, càrrec que ha mantingut fins a l'actualitat. A partir d'aquell moment es va fomentar l'ingrés de fons documentals mitjançant cessions en comodat. Actualment, ja es custodien fins a 149 fons documentals procedents de transferències de les administracions públiques, cessions en comodat i donacions d'entitats i particulars.

Després de deu anys de digitalització dels fons, l'Arxiu Comarcal compta amb 45.555 imatges associades a fons documentals que, juntament amb els seus inventaris, es poden consultar al portal 'Arxius en línia' del Departament de Cultura. També es manté una estreta col·laboració amb les administracions, les institucions, les entitats i els centres educatius de la comarca, que han permès impulsar exposicions, sessions didàctiques, conferències o itineraris pel Vendrell.

"Novetats sobre la remodelació de la C-31 a Calafell" "L'Arboç usarà una màquina d'ozó per desinfectar diversos espais"