Alerten d'un brot de sarna a la Fundació Santa Teresa del Vendrell

S'ha detectat la malaltia a 18 usuaris i sis treballadors del centre
Imatge d'arxiu d'una persona amb sarna.   | Cedida

 

El Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ha confirmat l'existència d'un brot de sarna a la Fundació Santa Teresa del Vendrell, que ha afectat fins ara a 24 persones, divuit usuaris i sis treballadors del centre. El primer cas es remunta al passat 1 d'octubre i, des d'aleshores, s'han detectat 23 casos més d'aquesta malaltia parasitària que provoca punts vermellosos, pell irritada i una picor molt gran. 

Des del moment que es van detectar els primers casos, des de la Fundació Santa Teresa es van suspendre algunes activitats externes dels usuaris. Els afectats han de seguir un tractament durant el qual no poden anar al centre. Des del centre ja han donat tota la informació als treballadors i als usuaris per fer els tractaments necessaris. L'últim cas detectat va ser el passat divendres 23 de novembre.

 

Detectat al centre ocupacional i a la residència

Segons han explicat des del Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya a aquest mitjà, el brot s'ha detectat tant al centre ocupacional com a la llar i la residència que la fundació té al Vendrell. El primer portant va ser un usuari del centre. Des d'aleshores s'han seguit tots els protocols de forma coordinada entre la direcció del centre, la mútua, els professionals del CAP del Vendrell, el servei de farmàcia de l'Hospital del Vendrell i el Servei de Vigilància Epidemiològica de la Generalitat, així com les famílies.

També s'han fet diverses sessions informatives amb familiars i contactes de les persones afectades, així com una neteja de diferents espais de la fundació. L'Agència de Salut Pública de Catalunya explica que la sarna és una malaltia parasitària causada per un àcar que excava la superfície de la pell i forma forats, túnels o caus, molt difícils d’identificar, on diposita els seus ous i provoca irritació, erupció i picor intensa.

Es transmet pel contacte directe i perllongat

Acostuma a afectar les mans i els peus, especialment entre els dits, la part interna dels canells i les aixelles. També pot aparèixer als colzes i a les zones del voltant del pit, els genitals, el melic, la cintura, l'abdomen i les natges. Els símptomes són pell irritada i uns petits punts vermellosos que provoquen picor intensa, principalment a la nit. En les persones que mai han tingut sarna anteriorment, els símptomes apareixen entre dues i sis setmanes després d’haver tingut lloc el contacte amb una persona infestada. Aquest ha de ser un contacte personal directe i perllongat amb la persona que té la malaltia.

"L'Arboç farà la festa de Cap d'Any a la Sala Polivalent" "Espectaculars imatges de l’illa de Mallorca vista des del Penedès"