La C-32 entre el Vendrell i Castelldefels, de les autopistes més cares de l'Estat

De les sis autopistes més cares del país, quatre estan en territori català
L'autopista C-32, al peatge de Cubelles. | ACN

 

Els 49,5 quilòmetres de l'autopista C-32 entre el Vendrell i Castelldefels —l'autopista Pau Casals— es troben entre els més cars de les vies de pagament de l'Estat espanyol. Un informe elaborat per Automobilistas Europeos Asociados (AEA) ha fet la comparativa dels preus de diferents autopistes espanyoles d'aquest any 2018, certificant que aquesta autopista que passa pels municipis de Cunit, Calafell i el Vendrell és una de les sis que superen els 20 cèntims per quilòmetre, d'un total de 40 trams d'autopista analitzats. 

0,21 euros per quilòmetre

Concretament, el preu per quilòmetre a la C-32 és de 0,21 euros, el mateix que la M-12 que porta a l'Aeroport de Barajas. Només quatre autopistes són més cares, i tres d'elles estan també en territori català. De fet, aquestes tres són les més cares de tot el país, i són diferents trams de la C-16, concretament el del Túnel del Cadí (0,39 euros/km), el del túnel de Vallvidrera (0,25 €/km) i el tram entre Sant Cugat i Manresa (0,24 €/km). Els túnels d'Artxanda (0,23 €/km) és l'altra via que es troba entre les més cares de l'estat.

Els altres trams d'autopista que hi ha a la demarcació de Tarragona ocupen llocs més baixos en el rànquing. Així, l'AP-7 entre Tarragona i València es troba al lloc 21, amb un cost de 0,11 euros per quilòmetre, mentre que la mateixa autopista entre Tarragona i Barcelona té un preu de 0,10 euros el quilòmetre.

La C-32, una de les més infrautilitzades

Fa uns anys, la plataforma No Vull Pagar C-32, que reclama la gratuïtat d'aquesta via que depèn de la Generalitat, va presentar un informe en el qual destacava que la C-32 entre el Baix Penedès i Barcelona és una de les vies de pagament menys utilitzades. Des del 2012 al 2015, l'autopista havia perdut prop de 7.000 usuaris, quedant-se amb 13.000 diaris.

Tots aquells ciutadans del Baix Penedès que volen anar a Barcelona per aquesta via han de pagar més de deu euros, un preu molt elevat causat, en bona part, pels túnels del Garraf. Els últims anys, la plataforma i diferents entitats veïnals han fet diferents accions de protesta i talls per reclamar la gratuïtat de la via o una rebaixa important del seu cost. La concessió d'aquest tram de la c-32 no acaba fins a l'any 2039.

"L'Arboç multa propietaris de gossos perillosos per incomplir la normativa" "El Vendrell encén la Festa Major de Santa Anna"