Estudien fer un complex per a gent gran als terrenys de l'antiga Tèrmica de Cubelles

La mesura seria ben vista pel consistori, que s'oposa a la construcció de pisos
Vista aèria dels terrenys on hi havia la central tèrmica de Cubelles. | Endesa / ACN

 

Dos mesos després que es completés el desmantellament de l'antiga Central Tèrmica del Foix, entre Cunit i Cubelles, l'Ajuntament d'aquesta última localitat i la companyia Endesa, propietària dels terrenys, segueixen estudiant quin ha de ser el futur de les més de setze hectàrees de terreny que han quedat buides. Endesa ja va avançar que la zona es podia dividir en parcel·les per encabir-hi diferents usos, i fer zones residencials, comercials o de serveis.

Una de les primeres propostes de la companyia era construir més de 900 pisos als terrenys, però l'Ajuntament de Cubelles es mostra en contra d'aquesta idea. Ara, segons ha explicat l'alcaldessa del municipi, Rosa Fonoll, la companyia ha variat la seva proposta i, a banda de destinar una part del sòl a habitatges, també s'ha obert a la possibilitat de fer un complex residencial per a gent gran.

Cases unifamiliars per a gent gran

Aquesta oferta ja és més ben vista per part del consistori, que creu que un complex d'aquesta mena seria necessari al municipi com a servei, i a més generaria la creació de llocs de treball. La proposta d'Endesa es completa amb la venda d'una part dels terrenys —on hi havia els dipòsits de fuel— a un inversor privat  per impulsar un centre de processament de dades. De moment, però, la companyia encara no ha presentat la proposta per escrit. 

En declaracions a l'ACN, Fonoll ha explicat que el complex residencial estaria integrat per una setantena de cases unifamiliars a preus assequibles per a persones grans amb cert grau d'autonomia, però que no poden viure soles. Al complex hi hauria diversos serveis bàsics perquè els usuaris no s'hagin de desplaçar. Fonoll avala el projecte i destaca que seria un model «que no existeix a cap lloc de la comarca i és molt necessari». Sobre el centre de processament de dades, l'alcaldessa s'ha mostrat més escèptica, dient que seria «un búnquer que no revertiria en res al poble».

El futur de la dàrsena

Amb tot, des de l'Ajuntament de Cubelles segueixen reclamant que una part dels terrenys es destini a usos comercials, ja que això podria tenir un impacte positiu en l'ocupació al municipi. L'altre tema pendent és què passarà amb la dàrsena que garantia la refrigeració a la central, i que depèn de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa. A banda d'esclarir si s'ha d'enderrocar completament o només una part, els ajuntaments de Cunit i Cubelles van demanar conjuntament que es mantingués l'estructura i es dediqués a activitats nàutiques.

"Un veí de Cunit de 69 anys que va caure al torrent sobreviu els forts aiguats de la nit" "El Mercat Medieval de Calafell serà sense animals aquest any"