Tres de cada quatre contractes al Vendrell són del sector serveis

La diversificació de l'economia segueix sent un tema pendent

 

El Vendrell segueix presentant xifres positives de l’atur i la contractació, per bé que encara està pendent la capacitat de diversificar l’economia. Si fins al 2008 la construcció era el principal motor a la ciutat i al Baix Penedès, ara aquesta depèn en excés del sector dels serveis, on s’hi inclouen el comerç, la restauració i totes les activitats relacionades amb el turisme.

Segons dades de l’Observatori del Mercat Laboral de l’Eina del Vendrell, fins a l’octubre del 2018, un 77% de les 8.100 contractacions fetes a la ciutat han estat en aquest sector, el que representa tres de cada quatre contractes fets. El segon sector és la indústria que, tot i que millora a poc a poc, encara està lluny dels serveis, amb un 17% dels contractes.

Contractes de poca durada

El fet que l’economia estigui tan decantada cap al tercer sector influeix en el fet que la majoria de contractacions siguin temporals, ja que estan molt marcades per la temporada alta dels mesos d’estiu. Un 41% d’aquests 8.100 contractes han estat només d’un màxim d’un mes, una tendència que es manté en aquests últims anys de recuperació de llocs de treball.

Des de l’Ajuntament del Vendrell posen l’accent en la necessitat d’apostar per altres sectors, com pot ser la indústria. «Des de l’administració podem mirar de crear les condicions necessàries per atraure les empreses i millorar les infraestructures, així com l’estat dels polígons», explica el regidor d’Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez. El regidor aposta per fer un front «com el Pacte de Berà» entre els diferents ajuntaments de la comarca per remar en aquesta direcció.

Un 16% d’atur al Vendrell

Les dades d’atur que s’han donat a través de l’Observatori del Mercat Laboral indiquen que aquest segueix baixant, tal com passa des de fa quatre anys i mig. El mes d’octubre del 2018 s’ha tancat al Vendrell amb 3.070 aturats i una taxa del 16%. Fa un any, l’octubre del 2017, els aturats al Vendrell eren 3.337. En el seu moment més delicat, a finals del 2013, hi van haver prop de 4.700 aturats a la ciutat, gairebé un 30%.

L’actual xifra és molt similar a la que hi havia a finals del 2008, en el primer any de crisi econòmica. El moment d’atur més baix al Vendrell es va registrar el desembre del 2007, amb 1.700 aturats. L’any següent, aquesta xifra es doblaria. Actualment, l’atur afecta més a les dones (60%) i a la franja d’edat de majors de 45 anys (50%). També hi ha un 28% dels parats que fa més de dos anys que ho estan.

"ATENCIÓ: La Policia Local del Vendrell salva una dona que s'havia tirat al mar" "Albinyana demana voreres a un tram de carretera on passen molts vianants i cotxes"