Cunit troba sediments de fa 12.000 anys a la Plana del Castell

El consistori planteja la viabilitat de crear un parc ambiental pedagògic en aquesta zona
Aus a la zona de la Plana del Castell de Cunit. | Ajuntament de Cunit

 

Cunit ha localitzat sediments de fa 12.000 anys a la zona humida de la Plana del Castell, com a resultat d'una perforació que es va encarregar el maig passat per fer un reconeixement geològic de les diverses capes del subsòl en aquest punt del litoral. Així, en els disset metres de registre continu que es van extreure al sondeig es va posar de manifest l'existència d'un conjunt de sediments que provindrien del període quaternari recent (holocè), el que suposaria que serien de fa uns 12.000 anys.

 

Reconstruir aquesta zona del litoral

Amb aquesta descoberta, des de l'Ajuntament de Cunit ja han expressat la seva voluntat de seguir amb les investigacions dels sediments per aprofundir en el coneixement de la seva història geològica i poder «reconstruir de la manera més fidedigna possible aquesta zona humida del litoral de Cunit». Jaume Casañas, regidor de Turisme i Patrimoni, apunta que la Plana de Castell «era una zona humida on arribaven les aigües del torrent de la Creueta, a partir de les pluges del passat hivern es van acumular grans quantitats d’aigua i durant un mes van establir-se colònies d'ànecs i aus diverses».

La regidoria es va posar en contacte amb el grup ecologista GEVEN i amb el geòleg David Albalat del col·legi de geòlegs, per tal de crear un equip que treballés de forma coordinada. Des de la regidoria confirmen que es faran més estudis per conèixer quin era el paisatge d'aquella època. De la mateixa manera, avancen que, si en algun moment s'urbanitzés el sector, es plantejaria la viabilitat «de crear un parc ambiental pedagògic sobre la història de Cunit, aprofitant la seva centralitat en el municipi i la proximitat a una de les tres zones escolars».

 

Pedalada popular per la Setmana de la Mobilitat

Per altra banda, el diumenge 29 de setembre Cunit celebra la pedalada popular amb motiu de la Setmana de la Mobilitat. La desena edició de la pedalada tindrà la sortida a les 10.30 hores des de la plaça de la Vila, i farà un recorregut de sis quilòmetres pel municipi. També s'han programat dues caminades que es faran els dissabtes 21 i 28 de setembre, amb sortida ambdues de la parada de bus de davant de l'Ajuntament.

"❗Brutícia, vandalisme, curses de cotxes... augment d'incivisme a Llorenç del Penedès" "Més de 100 propostes ciutadanes pels pressupostos participatius 2020 de Calafell"