El desconfinament per províncies, un repte difícil de complir al Baix Penedès

Municipis com Bellvei, l'Arboç o Cunit tenen una relació molt estreta amb pobles veïns de Barcelona
El límit entre Cunit i Cubelles, per la C-31. | Àngel Ullate
 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest passat dimarts 28 d’abril com seria el desconfinament a tot l’Estat, avançant que la proposta del govern és fer-ho segons la situació que visqui cada província. Aquest objectiu es veu difícil de complir en comarques que són limítrofes entre dues províncies, com ho és el Baix Penedès.

La comarca fa de frontissa entre Tarragona i Barcelona, i aglutina aspectes de les dues regions. Això es constata també amb l’evolució de la pandèmia, que està una mica per sobre de la resta del Camp de Tarragona, però per sota de la resta de comarques de la Vegueria del Penedès. Sense saber quina serà la proposta final a Catalunya per anar avançant en les diferents fases de desconfinament, des de la comarca sí que es demana que es descarti la província com a unitat territorial de mesurament.

Desconfinament per ABS o per comarques

El president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Sans, ha explicat a TarragonaDigital que al Consell d’Alcaldes de l’últim dijous es va arribar a un consens per demanar al Departament de Salut que el desconfinament es faci per Àrees Bàsiques de Salut (ABS) o, fins i tot, per comarques. «Creiem que és la millor manera de controlar l’evolució de la pandèmia i anar saltant les diferents fases», apunta.

L'Arboç i Bellvei, a tocar de Castellet i la Gornal

Sans també és alcalde de l’Arboç, una població que està a tocar de Castellet i la Gornal, que ja és província de Barcelona. Si el desconfinament s’acabés fent per províncies, Sans entén «que als municipis limítrofs no s’hauria de ser tan restrictiu», i remarca que per un ciutadà de l’Arboç «té molt poc sentit que et deixin anar a Tortosa i no a Castellet i la Gornal».

El mateix passa a Bellvei, però d’una forma encara més exagerada, ja que hi ha un carrer que té una vorera a cada província. En aquest cas extrem, el desconfinament per províncies, si anés a un ritme diferent, seria impossible de complir.

 

Cunit i la relació amb Cubelles

També des de Cunit han criticat que la unitat territorial escollida pel govern espanyol sigui la província. Jaume Casañas, primer tinent d’alcalde, recorda que el municipi sempre ha tingut una relació molt estreta amb Cubelles, que ja és a la comarca del Garraf. Els dos municipis comparteixen campanyes comercials, línies estratègiques i són les que van impulsar la marca Penedès Marítim.

«Els cunitencs anem a comprar al polígon Les Salines de Cubelles, perquè està al costat, i a més a més formem part de la regió sanitària de Barcelona, amb el qual tindria més sentit un desconfinament seguint les àrees bàsiques de salut o la vegueria», apunta Casañas. També recorda que des de Cunit «només hi ha un tren directe al dia per anar a Tarragona i, en canvi, tenim trens cada mitja hora per anar a Barcelona».

"Desconfinament a Bellvei: Quan creuar el carrer és canviar de província" "Exigeixen que un regidor de Calafell es disculpi per insultar els musulmans"