Endesa també amenaça de tallar la llum a 70 famílies vulnerables de Calafell

L'Ajuntament s'oposa a les pretensions de la companyia, acusant-la de fer «xantatge»
Imatge d'arxiu d'un comptador de la llum. | ACN

 

L'amenaça d'Endesa de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables que tenen un deute amb la companyia també ha arribat a Calafell. Des del consistori han confirmat que l'elèctrica ha enviat una carta reclamant el pagament de 55.593 euros, el 50% del deute que tenen aquestes famílies. Si l'Ajuntament no ho paga abans de l'1 d'octubre, tallarà la llum a aquestes famílies. 

D'aquesta manera, Calafell se suma a la llista de més de 250 municipis catalans que han rebut aquesta carta d'Endesa, tal com també ha passat amb el Vendrell, on les famílies que estan amenaçades són 133. La companyia ha enviat aquest requeriment als ajuntaments de municipis on, com a mínim, hi hagi cinc clients en situació de vulnerabilitat i s'acumulin deutes de més de 10.000 euros.

L'Ajuntament avisa Endesa que pot cometre «un acte il·legal»

L'Ajuntament de Calafell ha mostrat la seva oposició a les demandes d'Endesa, i ha anunciat que s'està coordinant amb la resta de municipis afectats per buscar una resposta conjunta. La Llei de Pobresa Energètica estipula que les pèrdues econòmiques per no tallar la llum, l'aigua o el gas, s’han de repartir al 50% entre les companyies i l'administració. Però des de la Generalitat, els ajuntaments i la Mesa del Tercer Sector recorden que si no s'ha pagat «és perquè Endesa no ha volgut signar cap conveni amb la Generalitat, tal com estableix la llei».

Helena Rubio, tinent d'alcalde d'Igualtat i Drets Socials de Calafell, remarca que «la llei diu clarament que no es pot tallar un subministrament a persones en situació vulnerable», afegint que, si Endesa tira endavant els talls, «cometrà un acte il·legal». Rubio, a més a més, troba «intolerable actuar amb ultimàtums a les institucions, o fer xantatge usant, com si fossin ostatges, les persones més febles» i ha lamentat que «empreses amb beneficis multimilionaris» tinguin «tanta preocupació per uns milers d’euros, i tan poca pels drets de les persones».

"La justícia anul·la diversos decrets d'alcaldia de l'Ajuntament del Vendrell" "🔴ALERTA: Greu una noia per atropellament a Calafell"