La 106a Festa Major de l'Amèlia de l'Arboç

Com cada any, ha seguit la cercavila des del portal de casa
Els Minyons de l'Arboç amb l'Amèlia, a la cercavila del diumenge de la Festa Major. | Eduard Kemperman

 

L'arbocenca Amèlia Guardià ha viscut aquest mes d'agost per 106a vegada la Festa Major del seu poble. Com cada any, ha esperat asseguda al portal de casa seva la tradicional cercavila, on els diferents grups es paren a saludar-la i, fins i tot, la banda li dedica una cançó. Amb els seus 106 anys de vida, Amèlia Guardià té molts records de la festa, com quan venien els castellers de Valls per actuar «i es quedaven a dormir a les cases de la gent i a la sala Pública (actualment hi ha la plaça de la Puntaire), on els hi posaven palla i un canti ben gran d’aigua».

Records de la Festa Major de l'Arboç

Altres records que té és quan un any es van suspendre alguns actes de la Festa Major perquè hi va haver una baralla entre dos homes de l’Arboç, sota les voltes del carrer Major, al costat d’on hi havia l’antic Cafè Arbosense, amb el resultat d’un mort. Tal com recorda Amèlia Guardià, «davant la suspensió, el jovent vam anar al Pont de Ferro, el Pere Marti portava una gramola i vam fer la festa allà».

Ballar a la sala Pública és el que més li agradava, en unes nits en les quals venia «molta gent dels pobles veïns». En aquells temps «no hi havia orquestra, ballàvem al so d’un piano de ‘manubrio'», però anys després es va començar a posar l’envelat a la Badalota. «Al principi només hi feien el ball, però després també hi va ballar l’Esbart», encara recorda amb claredat

Desè aniversari del Ball de Pastorets

També dins el vessant cultural de l'Arboç, aquest dissabte 8 de setembre hi haurà la celebració del desè aniversari del Ball de Pastorets del municipi, amb una trobada de balls de pastorets d'arreu de Catalunya, com els de Cubelles, Guardiola de Font-Rubí, els Monjos, Reus, Ribes, Santa Oliva, Sitges, Tarragona o el Vendrell. Es farà una cercavila pels carrers de la vila a les 19.00 hores i un final de festa a partir de les 23.00 hores a la plaça de la Puntaire, amb el grup Dalton Bang i el DJ Boro.

La recuperació del Ball de Pastorets de l'Arboç va ser una iniciativa impulsada per l'Associació El Seguici i un grup de joves. El ball, típic del Camp de Tarragona, forma part del seguici festiu arbocenc i el seu tret diferencial és un llarg bastó d'olivera que els pastorets i pastoretes fan repicar, generalment, sota la cama, acompanyats pel sac de gemecs, el tamborí i el flabiol.

"Calafell es trasllada a l'Amèrica dels anys 50 durant quatre dies" "La mostra 'Els Logicofobistes' de la Fundació Apel·les Fenosa surt de Catalunya"