Arriba la Festa Major de l'Arboç, un de les més típiques de Catalunya

La festa comença el divendres 24 d'agost i s'allarga fins al 29
Ball de Diables de L'Arboç | Cedida

 

Quan el mes d'agost s'acosta al seu final arriba una de les últimes festes majors d'estiu del Baix Penedès, i també una de les més típiques, la de l'Arboç, en honor a Sant Julià. Del 24 al 29 d'agost, el municipi baixpenedesenc acull la seva festa, catalogada com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional, amb un bon nombre d'actes per a totes les edats i gustos. Enguany, la portada del programa de Festa Major està dedicada a la Colla de Gegants i Nans, que celebra el 75è aniversari dels Nans

No és l'única efemèride d'aquesta festa, ja que el Drac Badalot compleix 25 anys i també fa 50 anys que el Ball de Bastons actua de forma ininterrompuda. Així mateix, és el 15è aniversari del Ball Parlat de Sant Julià, a càrrec de l'Esbart de l'Arboç, i del Toc de Campanes a mà, i el desè aniversari de la recuperació del Ball de Pastorets i del Grup de Trabucaires Guineus. També el Club de Bàsquet l'Arboç celebra els seus 75 anys.

Divendres 24: pregó de Rosa Maria Montaña i aniversari dels Nans

La Festa Major s'enceta el divendres 24 d'agost amb el pregó, que farà a la plaça de la Vila, a les 20.15 hores, Rosa Maria Montaña Jordà, llicenciada en Ciències de la Informació, autora de diversos llibres i participant activa de la cultura popular del municipi. Acabat el pregó, es farà un homenatge als primers portants dels Nans, amb motiu del 75è aniversari, i es presentarà l'auca il·lustrada per Joan Tuset Suau, que també ha restaurat les quatre figures.

La primera nit de la festa tindrà un sopar a preu dret a la plaça de la Puntaire, un 'Recull de danses d'ara i sempre' de l'Esbart Sant Julià, a la plaça de la Vila, i la 12a edició de la FM electrònica a l'aparcament del camp de futbol. També hi haurà un concert jove a la plaça de la Puntaire amb els grups Xeic, Allez, i el DJ Trabubu.  

Dissabte 25: cercavila dels grups locals, Castell de Focs i Celtas Cortos

El dissabte 25 tindrà el Toc Festiu de Campanes a les dotze, seguit del Ball de Gitanes infantil i d'una estrepitosa traca. Com a actes més destacats d'aquest dia, a les 17.30 hores hi ha la cercavila amb el folklore arbocenc recorrent els carrers del municipi. Hi seran els Diables de l'Arboç, el Drac Badalot, el Grup de Trabucaires Gineus, el Ball de Bastons, els Nans, Capgrossos, Gegantons i Gegants, el Garot, el Ball de Cercolets, el Ball de Gitanes, el Ball de Pastorets i els Minyons de l'Arboç.

Després de la missa de vigília i les completes, es farà una exhibició folklòrica i una de castellera a càrrec dels Minyons, abans que tingui lloc el Castell de Focs, a les dotze de la nit, al sector Mestral. La pista del poliesportiu acollirà el ball de nit amb el grup musical Magma, mentre que el camp de futbol serà escenari de l'empalmada amb els grups Celtas Cortos, Doctor Calypso i Tropical Versions.

L'Arboç es vestirà de gala com cada quart diumenge d'agost. | Arxiu

 

Diumenge 26: missa en honor a Sant Julià, castells i la processó

El diumenge 26 es farà la missa solemne en honor al patró, Sant Julià, abans de l'exhibició folklòrica del seguici popular de l'Arboç i els Versots Satírics del Ball de Diables. A la una del migdia, la plaça de la Vila acollirà la Diada Castellera, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, i els Minyons de l'Arboç.

A les set de la tarda serà el torn de la cercavila i processó de Sant Julià on, a més dels grups de cultura popular locals, i participarà l'Agrupació Musical de l'Emburgada del Perelló. En acabar, hi haurà l'encesa a la façana de l'església, l'auto sacramental i la carretillada dels Diables. El punt final a aquest dia el posaran el DJ OGT i el grup la Banda del Coche Rojo a la pista del poliesportiu.

Últims dies: cercavila infantil, esports i superfestival d'aigua

Ja el dilluns dia 27 es faran actes com la cercavila infantil dels grups locals, tant al matí com a la tarda, i les sardanes amb la cobla Contemporània a la plaça de la Vila. A les vuit de la tarda l'orquestra Nueva Etapa farà el ball de tarda, per fer el ball de nit a les 24.00 hores. Entremig, hi haurà un espectacle de varietats a la pista del poliesportiu amb el Mag Màgic i les acrobàcies de circ del duo arbocenc Tela Marinera.

El dimarts 28 serà el dia de l'esport, amb el torneig de pàdel, el bàsquet 3x3, el torneig de ping-pong, la cronoescalada ciclista o les partides d'escacs. A l'església parroquial hi haurà a les set de la tarda un concert de música clàssica a càrrec de Les Mademoicelli, i a la pista del poliesportiu l'Orquestra Meravella farà els balls de tarda i de nit. El dimecres 29 es posarà el final a la festa amb el Superfestival d'aigua al carrer, a la baixada Bonsoms, amb un tobogan d'aigua de 75 mestres i altres atraccions. El torneig de futbol al carrer, el cinema a la fresca, i un concert de jazz amb Caribbean Centre seran els últims actes de la Festa Major 2018.

"Manifestació contra l'ús d'animals a la Fira Medieval de Calafell" "ATENCIÓ: Tres ferits en un accident al Vendrell"