Frenada de la indústria al Baix Penedès

La caiguda en la creació de llocs de treball al sector obre incògnites a la comarca
Un dels polígons de la Bisbal del Penedès. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

La indústria s'havia convertit en un dels valors importants al Baix Penedès després de l'última crisi econòmica. Tot i que el sector no és dels més grans de la comarca, el sostingut creixement d'ocupació dels últims anys havia generat esperances, ja que podia ser la llavor d'un canvi de model en una comarca que sosté l'economia bàsicament en el sector dels serveis i que està necessitada d'una diversificació més gran.

Però aquesta dinàmica s'ha vist estroncada sobtadament durant el primer semestre d'aquest 2019. L'informe de Conjuntura Econòmica que elabora semestralment la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) indica que la indústria «ha perdut bona part del dinamisme que mostrava després de la crisi al Baix Penedès», en paraules de David Moreno, responsable de l'empresa Activa Prospect, que elabora aquest informe. Així, el creixement de llocs de treball al sector, que se situava al 5% a finals del 2018, ha caigut ara fins a l'1,8%.

 

La comarca no aprofita el context

Moreno remarca que l'expansió d'aquest sector els últims anys «marcava un canvi en el model econòmic», però la moderació de l'últim semestre genera dubtes sobre aquest extrem. Bona part de la caiguda es deu als canvis que experimenta el sector de l'alimentació i la beguda, però a ningú se li escapa que, en un moment que el Baix Penedès podria beneficiar-se del context català, amb empreses buscant sòl per implantar-se a la comarca, la sensació és que això no s'està sabent aprofitar.

D'una banda, hi ha «una manca d'estoc, ja que la indústria reclama treballadors amb una bona preparació», un aspecte que té molt a veure amb temes com la sinistralitat o l'eficiència. Per altra banda, la situació dels polígons industrials de la comarca no és la més idònia, amb una evident manca de serveis en molts d'ells. El pobre desplegament de la fibra òptica, un apartat on el Baix Penedès està a la cua de Catalunya, n'és un clar exemple.

Alentiment de l'economia

Davant d'aquesta situació, la patronal penedesenca reitera la seva crida a les administracions del territori, per posar en condicions els polígons, i seguir apostant per la formació de treballadors especialitzats. La moderació del sector industrial es repeteix també en el sector dels serveis, especialment pel mal comportament des de fa temps del comerç i de l'hostaleria. Només la construcció mostra cert dinamisme a la comarca aquest 2019. Una situació que ha comportat un alentiment de l'economia, que ha crescut un 2%, per sota de la mitjana catalana (2,5%) i lluny del 3,5% del 2018 i del 5,7% del 2017.   

"El Vendrell viurà el festival de Cultura Urbana més internacional i més participatiu" "L'Ajuntament de Calafell nomena els sis càrrecs de confiança per aquest mandat"