Conservant l'amor pel llibre de paper des del Mercat del Vendrell

La improvisada parada de 'book crossing' esdevé tot un èxit

Va sorgir com una iniciativa de dues paradistes del Mercat durant l'última Diada de Sant Jordi, i en pocs mesos s’ha convertit en un verdader èxit. La parada d’intercanvi de llibres (‘book crossing’) del Mercat Municipal del Vendrell suma ja centenars d’exemplars de tota mena, des de contes infantils fins a ‘best-sellers’, passant per revistes, diccionaris o exemplars descatalogats. Són molts els que hi passen a agafar algun llibre i deixar-ne un altre a canvi.

«Venen molts joves que han d’agafar el tren per anar a estudiar o treballar, però també nens i nenes que busquen llibres infantils», explica Montserrat Badell, una de les impulsores. Les dues ideòlogues de la iniciativa van ser les responsables de les parades de la Carnisseria Badell i la Cansaladeria L.M., situades al davant del punt d’intercanvi. Aquesta antiga parada de congelats feia molt temps que estava buida, i totes dues van pensar a donar-l’hi algun ús.

Reivindicant l’amor pel llibre de paper

«A mi sempre m’ha agradat molt llegir, i molts clients, com que em veien sempre amb un llibre a la parada, me’n portaven», relata Badell. Amb tots els llibres acumulats va decidir decorar la seva parada amb motiu de Sant Jordi. Però un cop la Diada ja havia passat, va ser quan totes dues van pensar a habilitar un punt d’intercanvi just al davant. «Ho vam començar amb pocs exemplars, però ràpidament va anar creixent», afegeixen.

Amb el temps, la parada s’ha anat farcint de llibres, i la iniciativa ja es pot considerar un èxit. Les seves responsables remarquen que la gent «respecta molt la idea d’agafar un llibre i deixar-ne un altre», i insisteixen que no volen treure cap remuneració econòmica amb aquesta improvisada llibreria. El que sí que volen reivindicar és l’amor pel llibre de paper, en una època tan digital com l’actual. Això i mantenir la cultura viva i en moviment constant.

La parada d'intercanvi és una autèntica Biblioteca dins el Mercat. | BP Diari

"Noves informacions sobre el cas de l'Escola de Música del Vendrell" "El Festiuet 2020 es manté a Coma-ruga però canvia de dates"