Els viticultors protesten pels baixos preus del raïm

Denuncien que els grans cellers els volen pagar un 28% menys que la temporada passada
La protesta que els viticultors han fet a Vilafranca del Penedès. | JARC

 

Prop de 200 viticultors han fet una concentració aquest dimecres 14 d'agost davant el Centre Àgora de Vilafranca del Penedès, per protestar pel baix preu del raïm aquesta temporada, que tot just ara ha començat. Les entitats que han impulsat la protesta (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i l'Associació de Viticultors del Penedès) asseguren que els grans cellers volen pagar pel raïm un 28% menys que la temporada passada.

Això significa, segons els viticultors, retornar a valoracions de l'any 1998, fent «inviable i ruïnosa la producció». De la mateixa manera, lamenten que aquestes valoracions tan baixes afecten el prestigi de les denominacions d'origen, i recorden que el sector ha apostat els últims anys per una viticultura ecològica amb mètodes de lluita natural, que ha implicat un cost de producció més gran. Uns costos que, asseguren, ara no es veuen compensats.

Reunió amb les empreses i la Generalitat

Les entitats convocants de la protesta volen fer una reunió amb la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, així com amb les diferents empreses implicades, amb la mediació de l'Incavi. Els viticultors denuncien, així mateix, la «irresponsabilitat» del Ministeri d'Agricultura per denegar, des de l'any 2015, la petició del Consell Regulador del Cava de limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya.

Aquesta negativa ha comportat que s'incrementessin en 6.000 les hectàrees inscrites a la DO protegida Cava, passant de les 33.000 a les 39.000 hectàrees actuals, amb un potencial de 72 milions de quilos addicionals. Aquest fet suposa, segons afirmen en un manifest, un greuge comparatiu respecte a altres DO protegides que han vist acceptades les seves recomanacions de limitació.

Comença la verema del 2019

Les protestes dels viticultors arriben quan fa pocs dies que ha començat la verema del 2019 que, segons l'Incavi, serà de quantitat «igual o una mica superior» a la de l'any passat. En seran una excepció algunes zones que van patir danys per l'onada de calor del passat juny, com el Priorat, la ribera d'Ebre o la Terra Alta. De fet, la verema ha arribat a les comarques de Tarragona amb deu dies de retard.

Ja ha començat en algunes zones la verema 2019.   | cedida

 

"La Fiscalia apunta al mal estat d'una línia elèctrica com a causa d'un incendi a Albinyana el 2016" "Els dos calafellencs que van morir al camp d'extermini nazi de Gusen"