Un Catllar amb dos quatres molt especials

La Colla Vella i la Jove de Tarragona estrenen el 4de9 net i el 4de9 amb folre i l’agulla respectivament davant d’uns Verds conservadors
4de9 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls al Catllar | Colla Vella dels Xiquets de Valls

El Catllar 2018 ha tornat a ser espectacular. S’hi han vist vuit castells de gamma extra. La petita plaça d’aquest municipi del Tarragonès s’ha omplert de gom a gom i ha tornat a vibrar amb les tres colles participants. Especialment, ho ha fet amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que han regalat dos castells inèdits a la plaça. Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca, amb  més prudència, s’han limitat a rodar els castells que tenen previstos per Sant Fèlix.

La Vella s’apunta el castell net

Nou pas endavant a la Vella. Els de la camisa rosada han demostrat que són els qui manen aquesta temporada. Després de descarregar amb un 4de9 amb folre i pilar de sortida, que se’ls ha estret una mica per dalt, han provat sort amb el 4de9 sense folre. El castell total, que ha arribat després de dos peus desmuntats s’ha hagut de treballar a segons des del principi i se’ls ha tancat a quints i sisens. Tot i això, la confiança i l’experimentació del tronc han permès que se’l poguessin anotar per primer cop enguany.

A la tercera ronda, encara amb l’eufòria del 4de9 net, els del Portal Nou han encarat el 5de9 amb folre. Ha estat una supercatedral que ha pujat molt rebregada a terços de la banda del tres. A diferència dels cinc que havien descarregat enguany, al Catllar els ha quedat a mitges. El castell ha cedit per quints poc després que l’enxaneta hagués fet la segona aleta.

A partir d’aquí, diumenge l’Arboç (veurem com hi arriben) i dijous Sant Fèlix amb els dos castells nets ja completats, una dada mai donada en els seus més de 200 anys d’història

La Jove es treu la son de Sant Magí

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha oblidat el Catllar les caigudes de Sant Magí. El públic assistent tornat a veure aquella Jove amb confiança, guanyadora i decidida. Els liles han obert plaça amb el 5de9 amb folre. La supercatedral, a diferència del dia 19 d’agost a la plaça de les Cols, estava més ben lligada per baix. Tan sols a la descarregada, el tres s’ha subjectat massa al dos i la canalla ha baixat un xic nerviosa, però res que el fes perillar.

A la segona ronda, han tirat a la primera el 4de9 amb folre i agulla, castell que fins ara mai s’havien plantejat. Ha estat una estructura treballada. El quatre s’ha obert massa per dalt, però la rapidesa de la canalla han permès que el pilar quedés ben aviat damunt el folre. A partir d’aquí, la defensa i concentració dels pilaners ha estat vital perquè la Jove pogués celebrar aquesta gesta històrica.

Per rubricar un gran Catllar amb quatre castells de gamma extra, els tarragonins s’han apuntat el 9de8 a la tercera ronda. Han acabat amb el pilar de 8 amb folre i manilles, que ha tingut un moment delicat en el moment de la motxilla d’entrada ben salvada pel quart i el quint.

Verds camí de Sant Fèlix

A diferència d’altres temporades, s’han vist uns Castellers de Vilafranca menys ambiciosos al Catllar. Les caigudes a les diades de Cal Figarot i la Bisbal del Penedès han obligat a la colla a fer un pas enrere amb l’objectiu de renovar els poms de dalt de cara als castells de deu pisos.

Els penedesencs han descarregat el 3 i el 4de9 amb folre, castells que haurien de pujar un pis més dijous 30 d’agost a la plaça de la Vila. També han completat a la segona ronda la torre de 9 amb folre i manilles, la setena de la temporada. Han rematat la diada catllarenca amb el pilar de 6.

Tot i no trobar-se amb el millor moment, al final de l’actuació, el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Toni Bach, ha anunciat a la seva agrupació que es podrien plantejar el 3de10 amb folre i manilles. Caldrà veure quina serà la resposta de la colla per afrontar aquest repte a quatre dies de la festa major.

"Verds, Vella i Jove també seran a l’Arboç" "Les altres diades castelleres del cap de setmana"