Sant Fèlix de gamma extra i amb molts intents desmuntats

Fins al final, les quatre colles participants s’han esforçat al màxim per oferir els millors castells
2de8 net descarregat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la diada de Sant Fèlix | ACN

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona s’havien preparat per a un Sant Fèlix que hagués pogut ser històric, però la gran exigència de les construccions que portaven a plaça ha acabat empenyent les colles a un gran nombre de peus i intents desmuntats que han deslluït i allargat la diada. 

A més dels intents, aquest Sant Fèlix ha estat també el dels contrastos, ja que entre les construccions que s’han acabat completant destaques grans castells, com els 2de8 nets de les colles vallenques, el 4de9 net carregat de la Vella, el 3de10 amb folre i manilles i el 3de9 amb folre i agulla dels verds o els pilars de 8 de la Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca.

Prop de cinc hores de diada, set intents desmuntats i tres peus desmuntats. Són la cara fosca d’una diada que s’ha fet llarga per a públic i colles. Les exigències eren màximes. Totes les colles volien portar els seus millors castells, algun inclús d’inèdit. Alguns dels objectius han quedat pendents, però el gust d’aquest Sant Fèlix ha acabat sent agredolç pels grans castells que han acabat posant certa llum a la foscor.

La Jove es queda sense dos dels seus grans castells

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha obert plaça amb el primer entrebanc de la diada. Els tarragonins deixaven en intent un complicadíssim 4de9 amb folre i l’agulla. Un cop carregat el quatre, el castell ha cedit abans que es pogués coronar el pilar central per poder donar el castell com a vàlid.

La colla tampoc ha pogut amb el 3de10 amb folre i manilles, que han deixat en intent desmuntat quan estaven a punt d’entrar els dosos. El castell ha fet una batzegada i la colla l’ha tirat avall. Acabades les tres rondes, la Jove només havia pogut fer l’aleta al 9de8 i ha optat pels bàsics de nou en quarta i cinquena ronda per sortir de plaça amb un ple de castells descarregats.

A la ronda de pilars han posat la cirereta i han acabat de maquillar la seva actuació amb un imponent pilar de 8 amb folre i manilles.

  

Les colles vallenques mostren els castells nets

Més encert han tingut en primera ronda les colles vallenques. La Vella carregava el 4de9 net per cinquè Sant Fèlix consecutiu –els ha caigut a la sortida– i la Joves sorprenia amb 2de8 net impol·lut, que ha descarregat amb molt esforç i que augurava grans èxits per als vallencs.

La Joves, però, no ha aixecat cap des de llavors. En segona i tercera ronda han intentat sense èxit un castell inèdit, el 3de9 net. El primer l’han desmuntat a l’entrada de dosos i el segons els ha caigut amb els dosos ja col·locats. Tot i el mèrit d’haver portat tant lluny aquesta construcció, la pressió ha pogut amb la colla que en quarta i cinquena ronda ha fet dos intents desmuntats del 3de9 amb folre, un dels bàsics de nou.

La Vella s’ha mostrat més regular i després del 4de9 net ha descarregat també el 2de8 net i el 5de9 amb folre pel qual ha necessitat un primer intent desmuntat. A la ronda de pilars, però, les baixes han fet descartar el pilar de 8 emmanillat i també el de set. La Vella ha acabat sortint de plaça amb un pilar de 6 amb un quart nou.

La millor versió dels verds

També meritòria, però tampoc exempta d’entrebancs, ha estat l’actuació de la colla local. Els Castellers de Vilafranca han obert plaça amb el 3de10 amb folre i manilles, que només han pogut carregar. Just quan l’enxaneta ha fet l’aleta per coronar el castell, l’estructura del deu ha cedit.

La caiguda, però, no ha fet renunciar els verds als seus grans objectius. Així, en segona roda els de Vilafranca han portat un altre dels grans castells de la jornada, el 3de9 amb folre i agulla. Han fet un primer intent desmuntat, que han fet tirar avall tot just a falta de col·locar l’enxaneta, en tercera ronda l’han acabat descarregant. Era el primer de la temporada i un dels més celebrats a plaça.

En quarta ronda, els verds han provat el 4de9 net, però després de desmuntar un primer preu i un altre intent desmuntat, els de Vilafranca han optat per tancar l’actuació amb la torre de 9 amb folre i manilles, que han descarregat amb un gran domini. Els verds, com la Jove, ha posat la cirereta a la ronda de pilars, amb el pilar de 8 amb folre i manilles.

"Vilafranca espera el millor Sant Fèlix" "Els Nois de la Torre plantegen la gamma alta de set per Santa Rosalia"