Compte enrere a les biblioteques del Camp de Tarragona per reobrir les seves portes

Els espais de lectura continuaran tancats i el servei de préstec s'haurà de fer amb reserva prèvia
La Biblioteca Terra Baixa del Vendrell prepara el seu retorn amb totes les mesures de seguretat, | Àngel Ullate
 

Les biblioteques del Camp de Tarragona es troben en ple procés d’adaptació a les noves mesures de seguretat davant la Covid-19, amb l’objectiu de reobrir les seves portes en els pròxims dies. Tot i que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja permetia que aquests equipaments tornessin a obrir amb l’entrada a la fase 1 —és a dir, el passat dilluns 11 de maig—, des del sector de les Biblioteques Públiques de Catalunya es va acordar retardar l’obertura amb l’objectiu d’adaptar els seus espais i serveis als nou requisits.

«Fa dies que estem treballant amb el servei de biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat i amb l’Ajuntament per establir quins protocols ens han d’assegurar la qualitat i la seguretat necessàries davant les circumstàncies que estem vivint», ha explicat Àngels Colom, directora de la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell. Aquest procés s’està fent a diferent ritme en cada biblioteca, motiu pel qual la data de reobertura no serà la mateixa a tot arreu, tot i que la majoria preveuen fer-ho abans d’acabar el mes de maig.

Sense sales de lectura ni activitats culturals

Quan les biblioteques obrin de nou les seves portes després de més de deu setmanes tancades, els seus serveis seran molt diferents de com es prestaven abans del 13 de març. De moment, els equipaments mantindran les sales de lectura tancades al públic, que tampoc podrà fer ús dels serveis informàtics, com ara els ordinadors o les impressores. Les activitats culturals també queden anul·lades o, com en el cas del Club de Lectura, redefinides en un format virtual.

Les biblioteques hauran de posar els préstecs en quarantena un cop retornats. | Àngel Ullate
 

El principal servei que s’oferirà és el de préstec i retorn de documents, però s’haurà de fer amb reserva prèvia, sigui per via telefònica o telemàtica. Això també evitarà que es produeixin cues i aglomeracions de gent. El préstec de llibres, discs o pel·lícules quedarà limitat al material que tingui la mateixa biblioteca, ja que el préstec entre biblioteques queda, de moment, suspès. El retorn del material es farà a través de les bústies de devolució, i tots els documents retornats es posaran en quarantena durant catorze dies, abans de tornar a estar disponibles per a préstec.

La Central de Tarragona, a punt

Una biblioteca que ja té data d'obertura és la Central de Tarragona, depenent de la conselleria de Cultura del govern català, que reobrirà les seves portes el dilluns 25 de maig. Ho farà amb cita prèvia i amb un seguit de mesures de seguretat sanitària, com ara restringir l'accés dels usuaris als espais de la biblioteca i a la col·lecció de documents; i prohibir utilitzar els ordinadors públics.

Per poder recollir un llibre en préstec, s'haurà de demanar a través de diferents canals, com correu electrònic, la web de la biblioteca o el telèfon. Des de la biblioteca, un cop tinguin el document demanat, s'avisarà al sol·licitant perquè el passi a recollir. La biblioteca de Torreforta i la sala de lectura de Sant Pere i Sant Pau, totes dues de titularitat municipal, es troben pendents de la desinfestació dels locals, i de què arribin els equipaments de protecció individuals (EPIs).

Les biblioteques estan treballant per poder obrir com més aviat millor. | Àngel Ullate
 

També tenen pendent rebre les compres de materials necessaris per complir el protocol de seguretat, com ara carrets amb prestatgeries. Aquest material està previst que arribi aquesta setmana i, a partir d'aleshores, el consistori treballarà a l'interior de la biblioteca. A partir del dia 25 de maig, s'activarà els préstecs a Torreforta, i a partir de l'1 de juny, al punt de lectura de Sant Pere i Sant Pau, d'acord amb els protocols de seguretat establerts pel Servei de Biblioteques de la Generalitat.

En marxa també a l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs

Un altre dels ajuntaments del territori que ja ha anunciat la data de reobertura de les biblioteques és el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet i la Biblioteca Jaume Jardí i Gil de Vandellòs reobriran el dilluns 25 de maig, només per al servei de préstec amb cita prèvia. A partir d’aquest dimecres 20 de maig ja es poden sol·licitar els préstecs per telèfon (678 806 010) o correu electrònic, i es podran recollir a partir del pròxim dilluns.

"La Costa Daurada busca una estratègia comuna per a l'obertura de les platges" "Confirmat: Els 8 municipis tarragonins que queden fora de la fase 1 de desconfinament"