Cau en un 3% el nombre de pernoctacions a la Costa Daurada

L'ocupació mitjana de gener a octubre ha estat del 56,8%

 

Tal com se sospitava el nombre de pernoctacions a la Costa Daurada ha caigut. Segons les dades fetes publiques per la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) les pernoctacions han caigut un 3% en el període que va de l'1 de gener al 15 d'octubre. Així i tot, la FEHT diu que ha estat una «bona temporada», ja que s'han assolit xifres similars a les de 2016.

Davallada de pernoctacions a la Costa Daurada

De l'1 de gener i fins al 15 d'octubre han arribat a la Costa Daurada 4,9 milions de visitants que han realitzat 19,1 milions de pernoctacions. La xifra és lleugerament inferior a la de l'any passat. Per tipus d'allotjament els càmpings són els que més han patit la caiguda, amb un 3,8% menys de pernoctacions, seguit dels hotels, un 2,9% menys. Els apartaments s'han mantingut.

Les causes principals de la caiguda responen a la reobertura de destinacions del Mediterrani que han fet ofertes «agressives», segons la FEHT. També hi ha tingut a veure el bon temps a Europa, que ha propiciat que molts turistes viatgessin a destins més pròxims a casa seva, la devaluació del ruble rus que ha fet caure aquest mercat, i les dificultats d'alguns touroperadors o la inestabilitat sociopolítica del país.

Així i tot el president de la FEHT, Eduard Farriol, ha assegurat que ha estat «una bona temporada» i ha recordat que el 2017 es va tancar amb un rècord històric per la Costa Daurada difícil de repetir o superar. «La caiguda s'emmarca dina de la caiguda del turisme a tot l'estat», ha assegurat. Així i tot ha recordat que «cal estar alerta».

Cau el mercat nacional a la Costa Daurada tot i que segueix sent líder

Una de les davallades més importants ha estat la del mercat nacional, amb un 5,3% menys de pernoctacions, així i tot segueix sent el grup més potent de visitants pel territori, amb 9 milions de pernoctacions aquests primers mesos de l'any. Darrere del mercat espanyol se situa el francès, amb 2,3 milions de pernoctacions i una caiguda de l'1% respecte a la temporada passada. El mercat britànic, per darrere del francès, ha presentat xifres positives, amb un creixement del 3,3% i ha generat 2,2 milions de pernoctacions.

Segueix el mercat rus amb 1,2 milions d'estades i amb una caiguda del 5,3%. Per darrere se situa el mercat holandès amb 1 milió de pernoctacions i una caiguda del 5%. Per darrere trobem el mercat irlandès, que aquest any ha experimentat un creixement del 8,9% i ha arribat a les 796.000 pernoctacions. I al final d'aquesta llista trobem el mercat alemany (+2,7%), el belga (-5,7%) i l'italià (-2,5%).

Farriol demana a empresaris del sector i administracions públiques que segueixin invertint per millorar l'oferta. «Cal que el sector públic faci inversions per millorar les ciutats i els serveis», ha emfatitzat. L'objectiu, segons Farriol, és atreure viatgers de «qualitat». «Intentar no tenir més nombre de viatgers sinó més qualitat», ha dit. Per això creu que és necessari que l'oferta complementària sigui bona, i que, per tant, el sector privat faci un esforç, però que les ciutats i els serveis estiguin perfectes, i aquí ha emplaçat a les administracions a esforçar-se més.

Farriol ha recordat que la Costa Daurada és el pol d'atracció més potent després de la ciutat de Barcelona, i un dels més importats a l'estat espanyol. Per això ha demanat esforços a l'administració que impliquin també una inversió en carreteres i en les connexions de tren.

L’Aeroport de Reus, dinamitzador del turisme a la Costa Daurada

Tot i la davallada en el nombre de pernoctacions, l'Aeroport de Reus, infraestructura clau pel turisme del territori, ha augmentat el nombre de passatgers durant aquests primers mesos de l'any. De gener a setembre el creixement ha estat del 2,23%, i s'ha arribat als 930.519 viatgers.

El país d'on han arribat més passatgers és el Regne Unit, amb gairebé 600.000, per davant d'Irlanda, Països Baixos, Bèlgica, Rússia, Alemanya, Polònia i Estònia. El mercat britànic i l'irlandès tenen molta presència a l'aeroport gràcies a l'activitat de companyies com Jet2 o Ryanair.

L'Editorial de TarragonaDigital: 'Turisme segmentat'

"Cunillera insta crear un pla de retorn d'empreses" "AGENDA: Judit Nedderman protagonista del Festival Accents a Cambrils"