La regió de Tarragona crea un circuit d’actuació contra el tràfic de persones

Alerten de la vulnerabilitat dels ‘MENA’ i del risc que els captin amb finalitats delictives o d’explotació sexual
Una imatge de la reunió mantinguda a la subdelegació del govern espanyol al voltant d'aquesta qüestió. | TarragonaDigital.com

 

La demarcació de Tarragona ja disposa d’un circuit d’actuació contra el tràfic de persones per millorar la coordinació de les institucions i entitats socials implicades en la lluita contra aquesta activitat delictiva, i per millorar l’atenció a les víctimes. La iniciativa, impulsada per la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, s’ha materialitzat aquest dijous amb la signatura d’un acord entre la vintena d’agents implicats.

Durant la presentació, la cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la subdelegació, Josepa Clavero, ha alertat de la vulnerabilitat dels menors no acompanyats i del risc que els captin per tal de fer-los delinquir o d’explotar-los sexualment. Clavero ha subratllat que la finalitat sexual és la més habitual d’entre els casos de tràfic de persones al territori, però que és molt complex poder identificar i detectar les persones explotades.

D’una banda, perquè moltes «no es veuen com a víctimes» i, de l’altra, perquè els proxenetes fan més invisibles les pràctiques. En aquest sentit, s’ha detectat que la prostitució de la via pública i els clubs es desplaça cada cop més cap a pisos i xalets. La majoria de víctimes són dones d’origen extracomunitari i sense papers.

Sabaté carrega contra la «xacra» que suposa el tràfic d'éssers humans

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha afirmat que el tràfic d’éssers humans és «una xacra» que també es mostra en casos d’explotació laboral o per a l’obtenció d’òrgans. «Hi ha un catàleg de situacions terribles que afecten la dignitat de les persones i les institucions tenim l’obligació d’actuar. És inexcusable no fer-ho», ha manifestat Sabaté, qui s’ha mostra convençut que la coordinació permetrà «reduir el problema a la mínima expressió»

El circuit estableix mecanismes de col·laboració tot respectant les competències i funcions de cadascun dels agents, tal com estan descrites en el marc legal vigent, el protocol marc estatal i el català. S’estableixen procediments consensuats de derivació en l’atenció a les víctimes de tràfic d’éssers humans, garantint els drets de la víctimes, l’atenció i acompanyament en tot el procés, al mateix temps que es consensuen mesures de seguretat també per als professionals que intervenen en la detecció, identificació i atenció a les víctimes. 

Un treball de divuit entitats

La signatura de l’acord de col·laboració culmina divuit mesos de treball entre les entitats i institucions signants de l’acord, que són Adoratrius- Sicar.Cat; ASSEXORA'TGN (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona); Col·legi de l’Advocacia de Tarragona; Creu Roja de Tarragona; Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA); Fiscal Delegat en Matèria d’Estrangeria; Fiscal de Menors; Fundació APIP-ACAM; Guàrdia Civil; Guàrdia Urbana; Inspecció de Treball de la Generalitat; Inspector Provincial de Treball i Seguretat Social; Institut Català de les Dones; Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Jutgessa Degana d’Amposta; Mossos d’Esquadra de les regions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Tarragona i de Terres de l’Ebre; Oficina d’Estrangeria; Policia Nacional; Servei d’Atenció a la Infància i l'Adolescència de Tarragona; Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona; i Unitat contra la Violència sobre la Dona de la subdelegació del govern espanyol.

També et pot interessar

"Més de 300 professionals en la jornada sobre el trastorn psicòtic incipient en joves" "😍NOVA RUTA per descobrir les 16 obres 'amagades' de Jujol al Camp de Tarragona"