NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!

Tarragona tindrà tres instituts-escola més el curs vinent

El Departament crea 1.500 places en un model que redueix l'absentisme i el fracàs escolar i millora la convivència | A Tarragona, tres nous centres se sumaran al projecte
Imatge del conseller d'Educació, Josep Bargalló | ACN

 

El pròxim curs, Educació desplegarà com a mínim 25 nous instituts-escola, que se sumaran als 28 actuals i que oferiran 1.500 places en un model que redueix l'absentisme i el fracàs escolar dels alumnes i millora la convivència als centres.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló ha especificat que en 22 dels 25 centres s'amplien les escoles per implantar 1r d'ESO i en tres es fusionen centres ja existents. Així, no s'invertirà en noves infraestructures, sinó que s'aprofitaran les existents fent obres i adequacions dels espais. Per tirar endavant la mesura, després de prop de 200 peticions rebudes, el Departament ha prioritzat les necessitats d'escolarització i el projecte educatiu, i s'han evitat els «danys col·laterals» com pot ser la segregació escolar.

Un projecte que arrenca el 2004

La mesura vol donar continuïtat a una línia oberta el curs 2004 - 2005 amb la creació dels primers instituts-escola. Des d'aleshores, se n'han desplegat fins a 28, i el Departament vol donar-hi un nou impuls el curs vinent, amb 25 centres més, l'increment més gran fet fins ara.

Segons el conseller Bargalló, s'han rebut moltes peticions, una setantena de formals i un centenar d'informals, per tirar endavant aquest model en diferents escoles, però el Departament, a través dels serveis territorials n'ha fet l'anàlisi i les ha aprovat en funció de la cobertura de les necessitats d'escolarització, l'augment de la secundària a un territori concret, o en funció de la seva utilitat com a mesura contra la segregació escolar.

Per a Bargalló, la segregació escolar ha estat «el cotó fluix» que s'ha utilitzat per decidir en molts casos, si el projecte educatiu d'institut-escola podia prosperar per evitar «danys col·laterals en l'ecosistema educatiu del territori». En aquests exemples, s'ha posat «en reserva» per continuar treballant-hi, per evitar que un model d'èxit s'influenciï negativament a tot el sistema.

Els instituts-escola que s'obriran a Tarragona el curs vinent

Al Camp de Tarragona, concretament, es desplegarà la fusió de l'escola i l'institut de Cornudella de Montsant, i s'impulsarà el Teresina Martorell d'El Vendrell. A les Terres de l'Ebre, l'institut-escola serà l'Agustí Barberà d'Amposta.

Una aula, en una imatge d'arxiu | Laia Solanellas

 

Un model escolar d'èxit

Bargalló ha explicat que en els 28 centres que ja són institut-escola s'ha reduït l'absentisme escolar, s'ha disminuït el fracàs escolar i per tant, s'ha incrementat l'èxit educatiu del centre en comparació a l'època anterior a convertir-se en institut-escola i s'ha millorat també la convivència, amb una reducció de la conflictivitat.

Per això considera que és un «model d'èxit», que s'ha implantat sobretot en zones econòmicament desfavorides però que també han funcionat en altres àrees. Així, el Departament vol potenciar-lo sense oblidar, però, el model més estès d'escola i institut separats.

Els instituts-escola permeten que una sola direcció i un sol claustre atengui infants d'entre 3 i 16 anys amb un projecte educatiu de continuïtat, malgrat que se separi clarament la Primària i la Secundària. De fet, Bargalló ha explicat que les dotacions de professorat seran les que requereixin cadascun dels nivells educatius.

Per tirar endavant aquesta mesura, no es faran, de moment, edificis nous, sinó que en tots els casos s'aprofitaran les infraestructures actuals, amb obres d'adequació o reformes petites. Bargalló ha recalcat doncs que és una iniciativa que es pot impulsar amb pressupostos però també amb pròrroga pressupostària, i assenyala que si s'aprovessin els comptes, haguessin pogut ser «més agosarats». Així, de moment, els instituts-escola començaran amb 1r d'ESO i les obres d'ampliació i millora progressiva s'aniran fent més endavant.

Millorar el trànsit a la secundària

Un dels aspectes claus per l'èxit dels instituts-escola és la millora del trànsit dels alumnes cap a la Secundària. Bargalló ha reconegut que l'extensió del model pot crear «dos tipus de transició», la garantida a l'institut-escola i la que està en suspens, en escoles i instituts separats.

Per això, ha defensat la necessitat de millorar les xarxes que treballen aquesta transició i ha especificat que hi ha alguns serveis educatius que tenen «seminaris de coordinació» entre la Primària i la Secundària que, dirigits per una inspecció, tenen molt bon resultat. Per Bargalló, la creació d'instituts-escola obliga a millorar aquesta transició.

Et pot interessar:

"Tarragona, escenari d'un pla pilot contra els abusos sexuals infantils" "OFERTA: Renfe llança una promoció de 2x1 en bitllets d'AVE"