Endesa s'afegirà dimarts al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035, però la companyia interpreta que és un acord de «mínims»
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó | ACN

 

Les companyies elèctriques Endesa i EDP Espanya subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Ahir dimecres, 6 de març, Iberdrola i Naturgy —antiga Gas Natural— van subscriure l'acord a la seu d'Enresa.

D'acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol implica clausurar definitivament la central d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033, mentre que a Vandellòs II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035.

Endesa —accionista majoritària de les centrals catalanes—, que aprovarà l'adhesió al pacte en el seu consell d'administració de dilluns, entén aquest calendari com una proposta «de mínims» i demana «flexibilitat» a l'hora de valorar el tancament un cop arribi aquesta data.

Allargar la vida útil de les centrals, objectiu de les elèctriques

L'acord que, a priori, ha de fer possible la desaparició dels reactors nuclears del territori estatal en menys de dues dècades pot acabar sumant tots els actors implicats a partir de la setmana vinent. Queda per veure quina interpretació i efectivitat se li acabarà donant, tenint en compte les diferents lectures que efectuen les companyies elèctriques que gestionen el parc nuclear estatal, que majoritàriament aspiren a allargar la vida útil de les centrals.

Per facilitar les coses, el passat 25 de febrer, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius, Enresa, es va comprometre a no incrementar la taxa que cobra a les elèctriques més enllà d'un 20%.

Això, però, no va evitar la recança inicial d'Endesa davant la signatura havia aixecat molts de dubtes sobre la seva viabilitat. Fonts pròximes a la companyia apunten que, si no s'ha rubricat fins aquests moments, és per qüestions operatives internes i que no existeix oposició al seu contingut.

La central nuclear de Vandellòs II, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

 

Valorar el tancament nuclear en funció de la demanda

Malgrat això, consideren que, més enllà d'un calendari de tancament rígid, s'ha d'entendre com una proposta de mínims i flexible. L'empresa elèctrica vol que s'aprovin les pròrrogues per continuar mantenint operatives les centrals fins, almenys, les dates fixades. Considera que, en aquell coment, caldrà valorar la pertinença de tancar-les en funció de la demanda o la capacitat de les renovables per mantenir el sistema.

També et pot interessar:

"MALES NOTÍCIES: Tarragona no tindrà trens d'alta velocitat a baix cost" "ATENCIÓ: Les manifestacions i serveis mínims de la vaga del 8-M a TGN"