L'Estat no preveu incorporar trens d'alta velocitat de baix cost al Corredor Mediterrani

Els anomenats combois EVA només estan previstos als cinc corredors d'alta velocitat existents abans de 2020, segons la resposta a una pregunta del grup valencià Compromís
Tren AVE, en una imatge d'arxiu | cedida

 

El Corredor Mediterrani no tindrà, de moment, trens d'alta velocitat de baix cost com els que es posaran en marxa, abans de 2020, als cinc corredors de l'Estat espanyol. Així ho ha anunciat el govern espanyol en resposta a una pregunta del grup valencià Compromís al Senat, sobre l'entrada en funcionament dels anomenats combois 'EVA'.

La voluntat del Ministeri de Foment seria posar-los en marxa just abans de la liberalització ferroviària aquest any i que les empreses públiques puguin oferir el servei quan entri la competència. L'oferta, però, es limitarà de moment als trams entre Madrid-Barcelona, Madrid-València, Madrid-Sevilla, Madrid-Màlaga i Madrid Alacant, però en cap cas Barcelona-València, o viceversa.

«La indefinició del Govern sempre ens perjudica»

«De la mateixa manera que passa amb les autopistes, és lamentable que es demori la posada en servei de trens d'alta velocitat entre la segona i tercera ciutat de l'Estat, mentre es podran utilitzar per viatjar, sempre, a Madrid o des de la capital espanyola cap a localitats andaluses, valencianes i la capital catalana. La indefinició del Govern sempre perjudica la nostra autonomia, les seves comunicacions i vies d'exportació i de millora de la nostra competitivitat empresarial», ha declarat el portaveu del grup de Compromís al Senat, Carles Mulet.

Per contra, Mulet ha apuntat que en el cas del corredor Nord-est d'alta velocitat Madrid-Barcelona, sí que hi haurà una parada a Saragossa «com a destinació clau», encara que «de nou la unió Alacant-València-Castelló-Tarragona-Barcelona-Europa haurà d'esperar».

Mulet retreu al govern els «nyaps» i la falta d'inversió

El senador ha retret al govern espanyol la manca d'inversió en comunicacions perjudicant els serveis de rodalies que utilitzen la majoria de ciutadans o els «nyaps» en la concreció de la xarxa d'alta velocitat del corredor mediterrani. També ha criticat la polèmica i qüestionada proposta dels trens 'EVA', que identificarien els trens AVE amb el servei actual i de qualitat i l'EVA, amb els preus baixos, una estètica i color rosa amb un nom de dona.

«La idea del PP i del llavors ministre De la Serna de triar aquest nom no contribuïa per a res a reduir la bretxa de gènere existent i l'actual Govern perpetua discriminacions territorials», fet que en la seva opinió «no hauria de passar».

També et pot interessar:

"ATENCIÓ: Les manifestacions i serveis mínims de la vaga del 8-M a TGN" "8-M: Els actes i mobilitzacions de la Vaga General Feminista al Camp de Tarragona"