Els pagesos tarragonins reclamen ajudes «immediates» per pal·liar la crisi de l'avellana

Convocats per Unió de Pagesos, s'han dirigit des del Morell fins a la seu del Departament d'Agricultura a Tarragona amb els seus tractors

 

Els pagesos tarragonins reclamen ajudes «immediates» de la Generalitat de Catalunya per pal·liar la crisi del sector de l'avellana. Ja fa mesos que des del sindicat Unió de Pagesos demanen al govern i a l'Estat «solucions», després d'haver patit pèrdues de fins a 10,7 milions d'euros l'any 2018, en «una de les pitjors temporades que es recorda». Més d'una cinquantena de persones s'ha dirigit, en tractor, des del Morell fins a la seu dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Tarragona. Aquest dijous, la consellera de l'àrea, Teresa Jordà, es reunirà amb els representants del sindicat per concretar mesures. 

Tractorada dels pagesos tarragonins per denunciar la situació de l'avellana

Una cinquantena de pagesos tarragonins s'ha dirigit, aquest matí i amb el tractor, fins a la seu dels Serveis Territorials d'Agricultura a Tarragona. El motiu, clamar contra la «passivitat» del govern en relació a la crisi del sector de l'avellana, que segons el sindicat Unió de Pagesos ha patit una pèrdua de fins al 70% de la producció l'any 2018. «Necessitem diners i ho saben. No callarem fins que hi hagi solucions», ha expressat el responsable nacional del sector de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Rafel Espanyol. 

Les principals demandes dels pagesos són la recuperació de l'ajut d'Estat de 120 euros per hectàrea més un ajut de 280 euros per hectàrea durant tres anys, a més de l'adequació dels mòduls de l'IRPF i mesures concretes per als joves incorporats a través del conreu d'avellaner. D'altra banda, reivindiquen crèdits a baix cost o fins i tot amb zero interès per poder afrontar la situació. 

La preocupació se centra en la «constant» pèrdua d'hectàrees que viu el sector a la regió, on només hi queden prop de 9.000 hectàrees. «De mica en mica anem perdent, ells ho saben i no hi posen solució. Però seguirem lluitant per la nostra situació, perquè en països com Itàlia s'han mobilitzat i ara estan creixent», ha recalcat Espanyol durant la reivindicació. 

Els pagesos, concentrats al davant de la seu d'Agricultura a Sant Pere i Sant Pau, Tarragona. | TarragonaDigital
 

La situació dels joves, prioritat per als Serveis Territorials d'Agricultura

En els últims quatre anys, entre 30 i 40 joves s'han endinsat en el sector de l'avellana a les comarques de Tarragona. És per això que la situació dels joves és «prioritària» per als Serveis Territorials del Departament d'Agricultura de la Generalitat a la ciutat. «No m'avançaré al que pugui dir la consellera, però el que ens preocupa com a departament són els jovesÉs, possiblement, on podrem fer més incidència», ha dit el director dels Serveis Territorials, Àngel Xifré. 

En l'arribada a la seu d'Agricultura, ubicada a Sant Pere i Sant Pau, Xifré s'ha reunit amb Espanyol per tal de conèixer de primera mà les reivindicacions del sector. La trobada, però, ha estat breu i «només ens ha explicat que demà hi ha una reunió a Barcelona on la consellera podrà determinar quines mesures necessita el sector», ha dit el responsable d'Unió de Pagesos.

Àngel Xifré assegura que la prioritat del Departament d'Agricultura a Tarragona són els joves. | TarragonaDigital

 

«Hi ha una quarantena de joves d'entre els trenta i els quaranta anys que fa poc que han entrat al sector, i el que es demana són crèdits a baix cost perquè puguin combatre la situació actual. Espero que demà la consellera doni resposta a aquestes demandes», ha dit Xifré. 

En municipis com Montblanc, la problemàtica del sector ja s'ha tractat. De fet, el plenari va aprovar una moció d'Unió de Pagesos on s'instava als governs català i espanyol a articular mesures per pal·liar la situació de crisi. 

"Riudecanyes construirà una gran canonada d'aigua per les èpoques de sequera" "«Som un destí turístic de qualitat però no se'ns reconeix per la nostra gastronomia»"