L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà rep una butlla papal de gran valor històric

Es tracta d'un pergamí del Papa Joan XXII on es relata una disputa passada a Montblanc. La donació de la butlla l’ha fet la Fundació Martí l’Humà

 

La Fundació Martí l’Humà ha donat a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà una Butlla Papal que té un important valor històric. La donació s’ha fet de forma totalment desinteressada. El document consta d’un pergamí amb un segell de plom que data del 26 de febrer de 1319 a Avinyó. En aquest pergamí es remet al ‘Capítol de Tortosa’, la causa d'apel·lació referent a l'abadessa i convent del monestir de la Serra i el rector de la parròquia de Montblanc, sobre si les ofrenes que rebia el convent corresponien al monestir o al rector de la parròquia. Per tant, narra la disputa que hi havia en aquell moment a Montblanc sobre on havien d’anar a parar aquestes ofrenes.

La butlla papal pot obrir noves línies d’investigació

Segons el director del Museu Arxiu de la Conca de Barberà, Josep M. Porta Balanyà, que s’ha mostrat molt agraït i satisfet per aquesta donació, ha volgut destacar la importància històrica del document. «Aquesta butlla papal pot permetre obrir noves línies d'investigació sobre Montblanc i la Conca de Barberà», afirma. Tot i que ara faltarà aconseguir pressupost per poder procedir a la restauració del pergamí, malmès pel pas del temps.

El document també desprèn algunes curiositats de l’època, com per exemple, que qui intercedeix és l'arquebisbat de Tortosa i no el de Tarragona. També, que s'anomena rector i no plebà a l'autoritat eclesiàstica del moment de Montblanc.

Què és una butlla papal?

Segurament hem sentit moltes vegades anomenar aquest terme però, què és exactament una butlla papal. Una butlla és un document segellat sobre assumptes polítics o religiosos. Si està autenticada amb el segell papal, rep el nom de butlla papal o butlla pontifícia, com és el cas del pergamí de Montblanc. És una comunicació més formal que l'encíclica, però igual que aquesta es coneix pel nom de les primeres paraules llatines que conté. Adopta la forma textual d'una carta apostòlica dirigida al conjunt dels fidels

"Les Piles posa en marxa la sisena edició del Danseu Festival" "‘Piscineja’ i ‘Tuneja’t-shirt’, els dos tallers de les piscines de la Conca de Barberà"