NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!

Canvi històric als Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga de Francolí després de 17 anys

Mar Gili ha sortit escollida com a nova presidenta; Montse Montserrat, com a secretària general, i Núria Calvet com a tresorera

Canvi històric al capdavant d'una de les grans entitats de cultura popular de l'Espluga de Francolí. La presidenta dels Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga des de 2002, Magda Buldó, el secretari general, Josep M. Martínez i el tresorer general, Xavier Lozano, van deixar els seus càrrecs aquest dissabte 30 de novembre després d'anys de dedicació a l'entitat. Mar Gili ha sortit escollida com a nova presidenta; Montse Montserrat, com a secretària general, i Núria Calvet com a tresorera.

La votació va rebre el suport unànime dels socis presents a l'assemblea general ordinària celebrada a la seu social de l'entitat, al Casal de l'Espluga. La renovació de Junta també ha inclòs alguns canvis a les seccions, com l'entrada del jove geganter i timbaler Jofre Saltó com a vocal de secretaria de la Colla Gegantera i sotscap de Colla. Saltó farà tàndem amb l'actual cap -des de 2013, Jordi Batet, que segueix al càrrec.

Les vocals de tresoreria seguiran sent Rosa Gené, a la Colla Gegantera; i Anna Garcia, als Grallers. El grup musical seguirà sent responsabilitat de Rosa Garrell, amb Albert Grinyó i Clara Sans com a vocals. El grup de Nans, queda vacant després del comiat de Jordina Picanyol i Alba Pérez, que deixen la Junta. A banda, Fina Montserrat serà la nova responsable de comunicació. Mar Gili i Montse Montserrat a més, representaran l'entitat al Consell Sectorial d'Entitats de l'Espluga.

25 anys dedicats a la cultura popular

Amb aquest relleu, Magda Buldó ha posat punt final a més de 25 anys de dedicació activa a la cultura popular espluguina, 17 dels quals com a presidenta de l'Associació Cultural de Grallers de l'Espluga, primer, i després també dels Gegants i Nans (per la fusió de 2013). Amb ella també pleguen dos històrics de la casa, Josep M. Martínez, secretari general des del 2013 i cap de colla des del 2006 al 2013; Xavier Lozano, tresorer general des del 2013 i membre de la Junta des del 2007, a més de responsable de comunicació.

L'assemblea va comptar amb un públic nombrós | Cedida

La formació dels infants i joves a través de l'Escola de Gralla i Timbal ha estat també una de les vinculacions més fortes del pas de Magda Buldó pels Grallers de l'Espluga, on va començar a tocar el 1992 sota el mestratge de Josep Prats i on després va convertir-se en formadora fins la fusió de 2013. El 2017, tota aquesta feina es posava de relleu amb la celebració del 25è aniversari dels Grallers de l'Espluga. L'entitat ha consolidat en tot aquest temps un repertori musical i tradicional, amb actuacions fixades en el calendari que ja han esdevingut tradició, sempre amb el repte pendent de seguir ampliant el grup.

Durant el seu mandat, s'han impulsat importants avenços en la gestió del patrimoni festiu municipal de l'Ajuntament de l'Espluga, apostant el 2006 per la creació d'una nova colla gegantera i d'una nova parella de gegants per reflotar aquesta tradició històrica que estava en retrocés. El projecte dels gegants i els gegantons neolítics ha estat el més emblemàtic i simbòlic d'aquest mandat, acompanyat de l'impuls dels contes d'Helena Rivero i Antoni Casanovas per pintar els gegants i nans, 'El Caputxet' i 'Gorg i Spluc i els seus fills'. 

A més, l'aposta per preservar i consolidar el grup de Nans, amb diferents etapes de dificultat, també haurà marcat aquest període, amb altres iniciatives com les rèpliques, l'Home dels Nassos, o la documentació històrica de l'entitat. L'últim dels grans projectes a destacar -i amb perspectives de futur- ha estat la proposta de l'Espai de la Festa Major que ajuntament i la resta d'entitats també han fet seu: un aparador per exposar tots els elements del seguici festiu durant l'estiu, i que l'entitat voldria convertir en definitiu.

"🎁Promocions i regals en la campanya de Nadal de la Unió de Botiguers de Montblanc!" "👏Montblanc es bolca amb els afectats de la riuada"