Polèmica al ball de Bastons de Montblanc per un comunicat que assegura que l'entitat no accepta dones

Joan Jàvega, el cap de colla dels bastoners montblanquins, diu que «és totalment fals assegurar que l'entitat discrimina per raons de gènere»
Imatge del ball de bastons en l'anada a Ofici de la passada Festa Major de Montblanc | Benjamí

 

Endavant, l'organització socialista d'alliberament nacional ha emès un comunicat en el qual posa de manifest la greu situació que es dona al ball de Bastons de Montblanc, ja que assegura que aquesta entitat montblanquina «no accepta dones entre els seus membres, i això suposa un important bastió del patriarcat que combatem». També s'han adherit al comunicat i n'han fet difusió els col·lectius Pintem Feminisme i l’Ateneu Popular l’Empelt de la Conca de Barberà.

El comunicat denuncia que els bastoners estan potenciant i mantenint una cultura estancada i immobilista, i que «el més lamentable és fer-ho amb els diners de tots, des d’una institució pública com l’Ajuntament de Montblanc, que suposadament representa i vetlla per tothom», però que realment està alimentant la desigualtat per raons de sexe ajudant espais clarament discriminatoris. Endavant afegeix que la tradició no pot servir d’excusa per mantenir i reproduir el patriarcat i que «la tradició només ens serveix en la mesura que sigui una eina d’alliberament».

Joan Jàvega, el cap de colla dels bastoners, en declaracions a TarragonaDigital ha desmentit rotundament les acusacions d'aquest col·lectiu i ha assegurat que «el ball de Bastons de Montblanc sí que accepta dones en l'entitat». De fet, Jàvega ha recordat que en 3 o 4 ocasions diverses dones s'han interessat en formar una colla de ball de Bastons femenina i que l'entitat ha donat suport absolut a la iniciativa. Ara bé, per tal de fer sortir una colla de bastoneres al carrer cal entre 8 i 12 balladores i, malauradament, a dia d'avui no s'han trobat prou persones interessades en formar-ne part.

Per altra banda, des dels bastoners de Montblanc s'assegura que, a hores d'ara, no es té constància que cap dona vulgui formar part de l'actual ball de Bastons, en el qual només ballen homes. No obstant això, Jàvega diu que si en el futur surten iniciatives que van en aquesta línia, l'entitat no tindrà cap inconvenient en plantejar que el ball de Bastons passi a ser una colla mixta i, en les properes setmanes, es celebrarà una assemblea per decidir si cal fer aquest pas. Alhora, afegeix que estan oberts a qualsevol proposta i, de fet, «a Montblanc ens agradaria molt tindre una colla femenina de ball de bastons».  

Potser també t'interessa:

"🍷AGENDA: La Festa del Trepat de Barberà celebra el seu desè aniversari" "Brickània atrau 4.000 visitants a Montblanc en un sol cap de setmana"