El festival Essències de Montblanc des de dins: tot a punt per a la nova edició

Parlem amb Pere Manresa, organitzador del Festival Essències, que se celebra aquest cap de setmana a la capital de la Conca de Barberà
Concert de la darrera edició, quan el festival es feia a la plaça St Francesc. | Redacció

 

El festival Essències de Montblanc combina música jazz i altres estils, gastronomia i activitats culturals. Se celebra aquest cap de setmana, els dies 25 i 26 d'agost. Ara tot està fet, però ja fa mesos que va començar la cocció de l'edició d’enguany, que ja és la tercera. Els seus organitzadors hi han treballat durant tot l’any, de forma pausada, però sense aturador. El ritme s’accelera sobretot en aquesta setmana prèvia, on tot ha d’estar llest i lligat perquè surti a la perfecció.

Darrere del festival hi ha l’experiència d’un grup de persones que es dediquen al món de la música, fent concerts dins i fora de Catalunya, aplegats en l’associació cultural que porta el mateix nom que el festival: Essències. Al capdavant hi ha Pere Manresa, un dels organitzadors de l’esdeveniment. Assegura que el festival es cou a foc lent tots els mesos de l’any «anem fent 'xino xano'», diu i els mesos previs «comencem a intensificar la feina». 

El primer que es té en compte a l'hora de muntar una nova edició d’aquest festival són els músics que hi actuaran. «S’ha de veure la disponibilitat que tenen en les dates marcades». Després, es planteja com es vol que sigui aquesta nova edició. Aquest any, de fet, se li ha donat la volta totalment i s’hi ha introduït alguns canvis. Per una banda, presenta un canvi de format, ja que enguany es cobra un preu per l’entrada «per poder tenir bons artistes», assegura Pere Manresa.

«Hem de tenir present que els músics cobren per actuar, i les subvencions en matèria de cultura no estan gaire ‘fines’, tenim ajuts però no arribem a tot». Tot i això, el preu és «molt assequible» al voltant de sis euros. De moment, ja s’ha fet venda anticipada d’entrades i està anant molt bé. «Les entrades per dissabte estan gairebé exhaurides», diu, però queda un percentatge de localitats que es vendran a taquilla directament. Els menors de 16 anys i els majors de 65, els aturats i altres col·lectius entren de franc.

El públic assistent al festival.  | Redacció

 

També hi ha un canvi d’ubicació i el festival es trasllada al fossar de Santa Tecla. Per últim, enguany s’ha buscat oferir jazz en molts vessants: des dels clàssics, passant per formacions més modernes, fins al toc exòtic de Jacine Belahcene. També s’ha apostat pel reggae. «Havíem copsat que en altres edicions el públic entre 16 i vint-i-molts anys no venia, per això hem obert el ventall d’oferta musical sense caure en estils comercials».

L’Essències es va fent gran a poc a poc i el públic montblanquí i de fora ja l’espera. Fent balanç d’edicions anteriors, Pere Manresa afirma que «el pitjor ja ha passat». I s’explica: «en la primera edició no coneixíem gairebé res, ens va fer una calor terrible a mig juliol i vam programar massa activitats». En la segona edició, es van fer menys activitats i van venir menys grups, es van canviar les dates a finals d’agost i el festival va ser gratuït. «Tot va anar molt bé». Ara, assegura que «hem recuperat la confiança i hem crescut, aquesta edició promet molt».

Aquesta setmana, pocs dies abans del festival, l’accelerador està premut sense fre. «Sempre sorgeixen imprevistos, canvis, hem de reajustar calendaris de muntatge, però serà una gran edició».

El festival acull gent de tot arreu

Encara que sigui redundant, la filosofia de l’Essències és precisament destacar l’essència del lloc on se celebra, per això el festival va acompanyat de la gastronomia i els vins de la Conca de Barberà. «És una manera de donar a conèixer el producte local, ja que molts dels assistents al festival no són montblanquins i això beneficia a tothom, donat que és un cap de setmana que ve gent de fora i també visita el poble i gasta diners».

Preguntat sobre què és el millor que té aquest festival, no dubta en respondre: «l’ambient». Els músics que venen «són una meravella però aquest any, amb la muralla, l'entorn, els vins, la cervesa artesana, etc, serà molt especial».

Montblanc, lloc idoni pel festival Essències

L'organitzador creu que Montblanc és un lloc idoni per celebrar festivals com l’Essències. «Cuiden molt el turisme», assegura. La idea per muntar aquest esdeveniment va sorgir perquè es van adonar que el municipi acollia molts festivals de caràcter familiar, però hi faltava algun acte per a gent més gran «que li agradi una música específica com és el jazz». I per això van provar d’engegar-ho i ja estan en la tercera edició. Donada l’experiència, estan pensant de fer un Essències a Menorca, paral·lelament al que es fa a Montblanc.

Els concerts programats per dissabte 25 d’agost són: Andrea Motis, La Vella Dixieland, Jacine belahcene, la Stromboli Jazz Band i Isamel Sustraivibez tots ells acompanyats per la mostra de vins DO Conca de Barberà on els productors oferiran i aconsellaran als visitants els productes més adients als seus paladars.

Diumenge, cartell reivindicatiu

Diumenge, el to dels concerts serà més reivindicatiu. «Volem posar el nostre granet de sorra en reivindicar la llibertat d’expressió», afirma. Els concerts de Dr. Calypso, Pablo Hasél, Adala & The Same Song Band, Don Cornelius i Babel Soundsystem + Dubstral clouran el festival diumenge 26 d’agost i comptaran amb la presència de productors de cervesa artesana de la zona. Els concerts començaran a la tarda i s’allargaran fins a la nit.

"Obertes les inscripcions per anar a la manifestació de l'11-S" "El primer dirigent d'ERC en sumar-se a la Crida de Carles Puigdemont"