L'Espluga de Francolí dona un nou impuls a la Fira de Sant Vicenç amb el foc com a eix temàtic

Amb aquest element, es vol incorporar un relat cultural, comercial i turístic a la Fira, que se celebrarà del 22 al 26 de gener amb una programació farcida de novetats

Del 22 al 26 de gener l’Espluga de Francolí acollirà la 455a edició de la Fira de Sant Vicenç. Enguany, però, s’ha volgut fer un salt qualitatiu i donar un nou impuls a la celebració amb la incorporació d’un relat temàtic que serveixi com a eix de la fira, que en aquest cas és el foc, amb l’objectiu de dotar de contingut i singularitat a la mostra.

Aquest element serà present en tots els aspectes: protagonitzant el cartell, fent de fil conductor de les diverses activitats i fins i tot en el nom de l’esdeveniment, passant-se a dir ‘455a Fira de Sant Vicenç – El foc, el nostre origen’. S’espera doncs, que la incorporació d’aquesta nova proposta serveixi com a impuls per a la fira.

Tal com ha explicat el regidor de Comerç, Cultura i Festes de l'Ajuntament de l'Espluga, Enric Mercadé, «l’objectiu de la proposta d’impuls vol reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori, establint un eix temàtic que articuli en les pròximes edicions propostes al voltant d’aquest nou relat».

El punt de partida d’aquest nou relat és el foc, com a element transformador: des de la seva relació amb els humans fins als nous usos que se li poden atribuir.

Importants novetats d’aquesta nova edició de la Fira

El programa d’aquesta edició de la Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí ve farcit de novetats. Per una banda, hi haurà un espai dedicat als oficis d’art i artesania amb demostracions d’oficis relacionats amb el foc com el forner, el forjador, el ceramista o el picapedrer.

També es presentarà públicament l’anomenat ‘Pa de la Cova’, novetat gastronòmica d’aquesta edició. Es tracta d’un pa elaborat de forma natural per tres forns de l’Espluga fermentat a les coves del poble i fet amb matèria primera d’origen local.

En el marc de la celebració es comptarà amb un ‘foc convidat’ que enguany seran ‘Les Falles dels Pirineus’ amb la participació de l’Associació de municipis fallaires de Catalunya i Aragó i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. Es podran visitar dues exposicions relacionades amb aquesta festivitat sota el nom ‘festes del Foc al Pirineu’ i ‘Falles del Pirineu’.

El recinte firal comptarà també amb una mostra de noves tendències on destaca la mostra d’autocaravanes.

Com a acte destacat, dissabte 25 al vespre els Diables de l’Espluga i el forjador espluguí Enric Martí, de Cal Biel, presentaran un espectacle de foc i llum a la plaça de l’Església.

Una altra de les novetats és que el sopar de la fira, obert a tota la ciutadania al pavelló del Casal, clourà amb un acte institucional d’agraïment al voluntariat durant els aiguats de l’octubre. La vetllada estarà amenitzada pel grup The Txandalls i un DJ.

Enguany, a més, s’amplien els dies de celebració més enllà del cap de setmana, amb un seguit d’actes previs per anar fent un tast de tot allò que vindrà durant els dies forts que seran el 25 i 26. És per això que del 22 al 24 de gener hi haurà diverses activitats, com un curs de cuina amb la cuinera Mariona Quadrada, o una xerrada sobre la taula periòdica i demostració d’elements químics relacionats amb el foc al Museu de la Vida Rural, entre altres propostes.

La solidaritat, present en la fira

Aprofitant el cap de setmana de la Fira de Sant Vicenç, el col·lectiu ciutadà ‘Riuada Solidària’, que ha recollit donatius pels damnificats pels aiguats del mes d’octubre, farà públiques les bases perquè la gent que ho necessiti pugui acollir-se a aquests ajuts. Serà el diumenge dia 26 de gener.

D’altra banda els ADF de l’Espluga, que van patir greus danys materials durant la riuada, també seran presents a la Fira i han anunciat que de cara al 22 de març faran una trobada al municipi amb altres ADF per agrair-los la tasca de suport i ajuda durant els dies més crítics dels aiguats.

La renovada Fira de Sant Vicenç té objectius a llarg termini

El regidor Enric Mercadé ha volgut destacar que aquest primer any de reformulació de la Fira de Sant Vicenç és només «un punt de partida» i que es tenen objectius a «llarg termini» i veure quin retorn té aquesta nova proposta al municipi. A més, s’espera que aquest nou perfil de la Fira susciti més interès turístic i es vegi molt més potenciada com a esdeveniment.

"🏗Comencen les obres de reforma del Sindicat de Vinyaters de Montblanc" "📉MALES NOTÍCIES: Cau el nombre de visites turístiques a Montblanc"