Montblanc acull l'entrega dels Premis Capital de la Sardana 2018

Durant la gala també s'ha donat a conèixer la ciutat escollida com a Capital de la Sardana pel 2021
L'acte s'ha celebrat a la sala del cinema del Casal de Montblanc, la qual s'ha omplert d'assistents a partir de les 18.30 h | B.H.

 

Amb l'arribada del cap d'any es tanca l'any de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, títol que passarà a Perpinyà durant tot el 2019. Ha sigut un any ple d'activitats, d'il·lusió i de molta tradició. Per tancar l'any s'ha celebrat una gala en què s'han atorgat els Premis Capital de la Sardana 2018 i s'ha presentat la Guia Sardanista pel 2019, la qual s'obre amb unes paraules de Quim Torra.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

L'acte s'ha celebrat a la sala del cinema del Casal de Montblanc, la qual s'ha omplert d'assistents a partir de les 18.30 h. L'esdeveniment ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; la directora de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el Paer en Cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la tinent d'alcalde de Perpinyà, Danièle Pages, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat; el president del Grup Sardanista Montblanc, Ramon Requesens; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés, i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre altres. A més, la formació de cobla 'Cobla Tres Vents', de Perpinyà, ha acompanyat la vetllada amb les seves actuacions.

GALERIA DE FOTOS: Les imatges dels Premis Capital de la Sardana 2018.

A la Guia Sardanista del 2019 hi consten 160 aplecs de sardanes, 55 concursos de colla de sardana esportiva i 4 concursos individuals de sardanes revesses | B.H.

 

Els Premis Capital de la Sardana 2018

Els guardonats amb medalles al Mèrit han sigut: Lluís Puig i Gordi, qui ha rebut la Medalla al Mèrit Sardanista «per la seva incansable activitat d'estudi, difusió, suport i enaltiment de la cultura popular i tradicional catalana». L'exconseller de Cultura del govern de Puigdemont es troba actualment exiliat a Brussel·les, però s'ha comunicat amb l'auditori mitjançant una gravació de vídeo.

Anna Costal i Fornells, musicòloga i intèrpret de tenora, ha rebut la Medalla al Mèrit Musical «per la seva tasca com a professora a l'Escola Superior de Música de Catalunya». Per acabar, Rosa Llorach i Rius, presidenta de l'Esbart Santa Tecla, ha rebut la Medalla al Mèrit de la Dansa «per la tasca realitzada en la dansa de creació, per l'ensenyament a diversos col·lectius i pel treball per recuperar-la i incorporar-la en totes les festes de Tarragona».

Ha sigut un any ple d'activitats, d'il·lusió i de molta tradició | B.H.

 

Els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana a la Dedicació han sigut: Dante Miravet, per la seva activitat com a dansaire i per impulsar el renovat aplec d'Osona; Antoni Nadal i Giménez, en reconeixement a la seva tasca al Patronat Sardanista de Reus i per la fundació de l'Associació Altafulla Sardanista; Francesc Fonalledas i Capdevila, per la seva activitat des de l'Agrupació Sardanista Tossenca; Neus Fortuny, per la seva implicació en els 30 aplecs de La Nou de Gaià, i Martí Corominas, per la seva dedicació com a delegat en tots els concursos de colles sardanistes de les Comarques Gironines des de fa més de 40 anys.

Els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana a la Continuïtat han sigut: l'Aplec de Manlleu, pels seus 75 anys, i els aplecs de Cornellà, Palamós i les Roquetes, pels seus 50 anys.

Els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana a Mitjans Audiovisuals han sigut: el Club excursionista Tiana i l'Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, pel documental 'Aires al Cim'; Queralt Pedemonte i Marc Vilalta, pel documental '90 anys d'aplec a Calella', i René Zamudio, pel curt 'Bull blanc 345'.

Els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana a la Divulgació Musical han sigut: la cobla Ciutat de Girona, per la col·lecció de discos 'Fonoteca de cobla', i l'Esbart Català de Dansaires, per l'edició de la col·lecció 'Música i Músics de l'Esbart Català de Dansaires'.

Els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana a la Promoció i Difusió han sigut: la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per incorporar la sardana a la seva celebració; els Sardanistes Franquesins, per l'ensenyament de la sardana a les Franqueses del Vallès, i el grup GRASP, pels concerts alegres, informals i divertits que han dut a terme durant les presentacions dels seus 3 discos.

Com a presentació de la nova capital, Danièle Pages, tinent d'alcalde de Perpinyà, ha assistit a la gala | B.H.

 

La Guia Sardanista 2019

A la Guia Sardanista del 2019 hi consten 160 aplecs de sardanes, 55 concursos de colla de sardana esportiva i 4 concursos individuals de sardanes revesses. Per a aquesta 18a edició de la Guia s'ha fet una tirada de 15.000 exemplars que es podran aconseguir mitjançant les organitzacions territorials dels Aplecs, al Palau Robert de Barcelona, al Palau de la Virreina de Barcelona, a múltiples oficines de turisme d'arreu de Catalunya, a la Casa de la Sardana i a la seu de la Federació Unió de Colles Sardanistes. Si es desitja, el document es pot consultar de manera digital a la pàgina web www.portalsardanita.cat.

Pròximes capitals de la sardana

Com dèiem abans, 2019 serà l'any de Perpinyà com a Capital de la Sardana. Com a presentació de la nova capital, Danièle Pages, tinent d'alcalde de Perpinyà, ha assistit a la gala. El 2020, Perpinyà haurà de cedir el lloc a Sant Feliu de Guíxols i el 2021, segons s'ha anunciat a la gala, serà el torn de Balaguer. Aquestes tres ciutats se sumen a una tradició que va començar a Arenys de Munt l'any 2013.

"Queda inaugurat el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc" "Josep Andreu: «No us preocupeu per mi, els que ho tenen difícil són els presos»"