Programa de la 455a Fira de Sant Vicenç - El Foc, el nostre origen, de l'Espluga de Francolí

Del 22 al 26 de gener l’Espluga de Francolí viurà aquesta celebració amb el foc com a element central

Durant 5 dies l’Espluga de Francolí celebrarà la 455a edició de la Fira de Sant Vicenç, amb el cap de setmana del 25 i 26 de gener com a dies forts, però amb actes previs dies abans. El foc és l’eix central a partir d’ara, amb la intenció de posicionar aquesta festa com un element comercial i turístic del territori. La programació, a més, presenta moltes novetats.

  

Dimecres dia 22 de gener  

19.00 h.  A la sala de Plens de l'Antic Hospital. Xerrada ‘Ho pots evitar, prevenció i actuació en incendis a la llar’. A càrrec de Toni Morlans, sergent cap de torn del parc de Bombers de Reus del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya i formador l’ISPC d'incendis urbans. Amb el suport de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

  

Dijous dia 23 de gener

19.30 h. A la Llar de Jubilats. Curs de cuina amb Mariona Quadrada ‘El foc ha fet la cuina’. A càrrec Mariona Quadrada, cuinera i escriptora. Inscripcions a l’Ajuntament en horari d’oficines. Aforament limitat a 25 persones. Preu: 10 €

  

Divendres dia 24 de gener

De les 8.00 fins a les 15.00 h. A la plaça Montserrat Canals. Mercat setmanal

  

18.00 h. Al Museu de la Vida Rural. Xerrada i demostració ‘La Química del foc’. Xerrada sobre la taula periòdica i demostració d’experiments químics relacionats amb el foc. A càrrec de Maria Torrelles i Jordi Saumell, estudiants del 4t curs de Química de la Universitat Rovira i Virgili i conductors del programa ‘Quimi-què?’ a l'EFMR i Ràdio Montblanc. Amb la col·laboració de l’Espluga FM Ràdio i l’Espluga Audiovisual.

20.00 h. A l’Hostal del Senglar. Music & Wine - 12 vins & 12 cançons. Tast de vins solidari per recaptar fons pel Celler Rendé Masdéu, a càrrec de l’enòloga i la sommelier Pilar Salillas. Amb inscripció prèvia: alvostrecostatespluga@gmail.com . Preu: 25 €. Organitzat per ‘Al vostre costat’

23.00 h. Al local de l’Associació Juvenil Auvënguen. Jam Session amb músics locals. Amb la col·laboració de músics locals i l’Associació juvenil Auvënguen, jóvens de l’Espluga.

Dissabte dia 25 de gener

Durant tot el cap de setmana. Als voltants del carrer Joan Maragall. Atraccions de Fira

Durant el matí. Al vestíbul del Teatre del Casal. 17a Trobada i intercanvi de plaques de Cava

  

A partir de les 10.00 h. A la plaça de l’Església. Esmorzar Popular. Amb caldo, llonganissa a la brasa i pa torrat a coure al gust de cadascú. Preu: 2 €

11.00 h. Des de la plaça 1 d’Octubre. Inauguració i obertura del recinte firal de la 455a Fira de Sant Vicenç a càrrec de les autoritats i representants d’entitats locals.

RECINTE FIRAL

Al carrer Lluís Carulla, plaça de l’Església  i travessera de Poblet: Exposició de tractors antics, zona de planter, espai d’autocaravanes i campers, productes d’aprovisionament, d'empreses i serveis, comerç local, entitats, mostra de productes agroalimentaris i productors del territori.

A continuació

Obertura de ‘L’Espai de la Cultura Popular’ al carrer Lluís Carulla, 22. Amb la col·laboració dels Grallers, Geganters i Nans de l’Espluga, Ball de Bastons de l’Espluga, Diables de l’Espluga, Gegants de la Santíssima Trinitat. Espai cedit per la Família Tarrats.

De les 11.00 a les 13.00 h. A la plaça de l’Església. El temps del Carbó - Muntatge participatiu d’una carbonera. Amb la col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

  

Taller ‘Pintem amb carbó’. A la plaça de l’Església. Al costat d'una carbonera descobrirem com es feia antigament el carbó i quins usos tenia. Tot seguit, vora del foc, ens farem el nostre llapis de carbó i l'utilitzarem per dibuixar. Amb la col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i de Cel Rogent, educació ambiental.

Taller ‘Construïm una Falla’. Al pati de l’Antic Hospital. Aprèn a construir la teva pròpia falla del Pirineu.

De les 11.30 h a les 14.30 h. A la plaça de l’Església. Obertura de l’espai de mostra d’oficis d’art i d’artesania:

  

Presentació i tast del ‘Pa de la Cova’. Demostració de l’ofici de forner amb Cal Tullet, Cots Artesans i Forn de la Vila.

Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan. Construcció i cuita de reproduccions ceràmiques de la Cova.

De les 17.00 a les 20.00 h. Forja de Cal Biel, mestres artesans. A la plaça de l’Església. Demostració i creació d’eines d’oficis i per a l’agricultura.

12.30 h. A l’Antic Hospital. Inauguració de l’espai ‘El Foc Convidat’: Falles dels Pirineus. Amb l’exposició ‘Festes del Foc al Pirineu’ i exposició ‘Falles del Pirineu’ i estand de Casa Llavasa - Casa de Colònies. Amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, l’Associació cultural de municipis i entitats municipals Fallaires dels Pirineus i Casa de Colònies Casa Llavasa.

18.00 h.  Al Museu de la Vida Rural. Conferència: ‘Biomassa, un combustible de proximitat’. A càrrec de Gerard Alcoverro, tècnic del Grup d'Aprofitaments Fusters i Biomassa del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Presentació a càrrec d’Andreu Campdepadrós. Amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el Museu de la Vida Rural i la Fundació Carulla i d’Andreu Campdepadrós, arboricultura i gestió forestal.

19.45 h. A la plaça de l’Església Espectacle de foc amb els Diables de l’Espluga. * Durant l’espectacle s'utilitzarà foc fred, sense causar cap molèstia al públic assistent.

Amb la col·laboració dels Diables de l’Espluga i Enric Martí, forjador de Cal Biel.

21.00 h. Sopar de la Fira. Al pavelló municipal del Casal. Sopar a càrrec de l’Art Restaurant. Els tiquets es vendran del dia 16 al dia 22 de gener a l’Oficina de Turisme en horari d’atenció al públic.

23.30 h. Acte Institucional d'agraïment al voluntariat de la riuada del 22 d’octubre de 2019.

00.30 h. Al pavelló municipal del Casal. Nit de Fira i Festa! Amb el grup de versions THE TXANDALLS amb música non-stop, que repassa els hits dels 80 fins a l’actualitat. Final de festa amb un DJ convidat.

Diumenge 26 de gener

9.30 h. Al local del Club d’Escacs del Casalet. Ronda 2 - Fira Espluga. Amb els partits de: L’Espluga ‘A’ de primera provincial - Capablanca i L’Espluga ‘B’ - Ulldemolins de tercera provincial. Organitzat pel Club d’Escacs de l’Espluga de Francolí. 

10.00 h. A la plaça de l’Església. Gran esmorzar popular - 17a Festa Comarcal de l’Oli i el Vi Novell. Amb llonganissa a la brasa, pa torrat, arengades i fesols, oli i vi Francolí de la Cooperativa Agrícola de la Conca. Preu: 3 €. Amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de la Conca i Secció de Crèdit SCCL.

11.00 h. Al pàrquing del supermercat Spar. Concurs de motoserra. Les proves seran: canvi de cadena, desbrancat i abatiment. * Cal portar la motoserra i l'EPI: botes de seguretat, pantalons antitall, casc forestal (protecció auditiva i facial) i guants de treball. Amb la col·laboració d’Andreu Campdepadrós, arboricultura i gestió forestal. Un acte patrocinat per Jardicamp, distribuïdor oficial Stihl.

De les 11.00 a les 13.00 h. A la plaça de l’Església. Taller ‘Pintem amb carbó’. A la plaça de l’Església. Amb la col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i de Cel Rogent, educació ambiental. Taller ‘Construïm una Falla’. Al pati de l’Antic Hospital. Aprèn a construir la teva pròpia falla del Pirineu.

De les 12.00 a les 14.30 h. A la plaça de l’Església. Espai de mostra d’oficis d’art i d’artesania:  

Núria Albà i Lluís Soler, ceramistes de Senan. Construcció i cuita de reproduccions ceràmiques de la Cova.

Antoni Vendrell, mestre artesà de Pedra Vendrell. Demostració de l’ofici de picapedrer.

12.45 h. A la plaça de l’Església. 18è Concurs d’Allioli

* Cal portar-se el morter de casa. Es pot fer amb ou o sense. Es tindrà en compte el temps emprat, es valorarà la textura, el gust i el color. Seran premiats els tres primers classificats i el veredicte del jurat serà inapel·lable.

13.00. A la plaça Montserrat Canals. Demostració de conducció de tractors antics. Amb la col·laboració dels “Amics dels tractors antics de Ponent”.

18.00 h. A l’auditori Carulla Font del Casal. Presentació de les bases dels ajuts de la Riuada Solidària al Francolí. Organitzat per la Riuada Solidària al Francolí.

19.00 h. A l’auditori Carulla Font del Casal. ‘Un mes a peu per Catalunya’. A càrrec de Joan Raventós Hill. Organitzat pel Club Atlètic Espluguí

"🔥L'Espluga dona un nou impuls a la Fira de Sant Vicenç amb el foc com a eix temàtic" "🏗Comencen les obres de reforma del Sindicat de Vinyaters de Montblanc"