El Seguici de Montblanc s'encongeix a mida Playmobil pel festival Clickània

Aquest cap de setmana es dona al tret de sortida del Clickània a Montblanc amb la cultura popular montblanquina com a element central. La vila viurà dos caps de setmana amb els Playmobils com a protagonistes
Detall del diorama del Seguici que es veurà a Clickània 2019 a Montblanc. | Cedida
 

Com si es tractés d’una pel·lícula que Hollywood, els elements del Seguici de Montblanc han encongit la seva mida per col·locar-se a l’alçada d’un ‘click’ de Playmobil. En aquest cas, no ha estat necessari l’ús d’efectes especials, sinó que l’artífex d’aquesta fita ha estat una impressora 3D i, sobretot la feina de l’artista José Miguel Lacasa.

I és que enguany, el festival Clickània de Montblanc, que comença aquest cap de setmana, exposa un diorama dedicat al Seguici montblanquí. Per tal de crear-lo, s’ha fet una reproducció dels principals elements mitjançant l’ús d'escàners i impressores 3D.

El resultat és d’allò més original, ja que l’efecte és el de tenir davant dels ulls un seguici en miniatura totalment fidel al de veritat. Per aconseguir aquest realisme «hem escanejat en 3D tots els elements del Seguici, una feina complexa en alguns casos, sobretot, en els Gegants», explica José Miguel Lacasa.

Un cop feta aquesta tasca, els elements s'han ajustat a escala Playmobil (1:22, aproximadament) perquè hi cabessin els clicks a dins (com és el cas dels Nanos, que porten ‘nens’ de Playmobil a l’interior). Per imprimir els diversos elements s'han utilitzat 5 impressores 3D i s'han pintat a mà.

Gairebé un any de feina amb un resultat sorprenent

Tot plegat ha comportat gairebé un any de feina a un equip de tres persones format pel mateix Lacasa, per Marc Parés i Àlex Sala. A banda de les figures 3D també s’han personalitzat clicks per customitzar-los com a personatges de la cultura popular montblanquina com són timbalers o dimonis.

S'han escanejat els elements del Seguici en 3D. | Cedida

«També s’han hagut de fabricar les estructures que suporten els diorames i, juntament amb la Toñi González de l’Oficina de Turisme de Montblanc, s’han escrit i dissenyat els textos explicatius que es veuran a l’exposició», explica José Miguel Lacasa.

Tot i això, aquesta idea parteix d’anys enrere, ja que va ser l’any 2016 quan es va començar a contemplar, amb el muntatge de l’exposició Clickpatum, dins el Clickània d’aquell any.

Segons explica Lacasa «el resultat pot sorprendre els visitants, per la seva originalitat i esperem que també agradi als montblanquins la forma en què hem representat part del seu folklore fent servir una joguina que també és part de Montblanc».

José Miguel Lacasa, ja ha format part del Clickània en altres edicions i, aquest any també serà present al festival amb el diorama ’La Ciudad Abandonada’. La seva experiència fa que afirmi que aquest «és el millor festival de Playmobil de tots els que se celebren a la península, per la seva organització, per la qualitat dels diorames i per les activitats que l’envolten».

Els elements del Seguici s'han escanejat en 3D. | Cedida

El Seguici, present també en els nous tallers d’aquesta edició

El Seguici de Montblanc també serà un element de creació i experimentació per als més petits, ja que una de les novetats de l’edició d’enguany és precisament l’estrena de dos tallers entorn d’aquest tema.

Per una banda, els visitants podran gaudir de ‘Pinta i dona vida als elements del seguici’, un taller on els participants treballaran la creativitat pintant els dibuixos dels personatges favorits de Montblanc. L’activitat es combina amb la visualització del seguici amb realitat augmentada.

‘Construeix la Cucafera’ és l’altre nou taller del festival. Mitjançant motlles de paper i cartolina, els infants podran construir, pintar i decorar l’estructura de la Cucafera.

Detall del diorama del Seguici. | Cedida

D’aquesta manera es reforça el tema central de l’edició d’enguany, que és la cultura popular de Montblanc. Així doncs, comença ja el compte enrere per viure un dels caps de setmana més multitudinaris a la Conca de Barberà (que continuarà el cap de setmana següent) amb la celebració de Clickània.

Diorames temàtics, concursos, sortejos i altres activitats tornaran a fer de Clickània un festival rodó, perquè en gaudeixi tota la família. Els dies no són una excusa, ja que n'hi ha quatre per triar: Clickània se celebra els caps de setmana del 12 i 13 i del 19 i 20 d’octubre.

"☝La Cambra de Reus celebra el seu primer ple itinerant a la Cooperativa de Sarral" "📚Montblanc serà seu del Campus Extens de la URV"