'Quan sortiu, sobretot vigileu amb el llop', l'opuscle, s'ha presentat a Pira

L'acte s'ha dut a terme al Local Social al voltant de les 12.00 hores
Imatge dels ponents durant la presentació | B.H.

 

Avui, diumenge 28 d'octubre, s'ha presentat a pira l'opuscle 'Quan sortiu, sobretot vigileu amb el llop', de Samuel Burguete. L'acte de presentació s'ha ubicat al Local Social de Pira i s'ha realitzat poc després de les 12.00 hores. L'opuscle és obra de Samuel Burguete i ha estat editat per l'Ajuntament de Pira. A més a més, compta amb col·laboradors il·lustres com l'alcalde de Pira, Josep Rodríguez; l'anterior alcalde del municipi, Josep Pijoan, i el secretari de l'Ajuntament, Joan Maria Selma, qui s'ha encarregat de redactar el pròleg i de dur a terme l'edició.

Quan sortiu, sobretot vigileu amb el llop

A la presentació hi han assistit tots quatre, cadascú per explicar la seva participació en el projecte. L'opuscle, com s'ha encarregat d'explicar Pijoan, és un projecte que va sorgir gràcies a la troballa d'un poema de 1844 que relata la notícia d'un llop que va matar un nen i una nena pirencs. Amb els temps, aquesta història va passar a la tradició popular del municipi que, des del 2012, realitza una representació del tema a càrrec del grup de diables durant la Festa Major.

La troballa va despertar l'interès de l'Ajuntament de Pira i de diversos individus com Samuel Bruguete, qui va dur a terme una investigació per recollir altres atacs de la comarca. D'aquest procés d'investigació i documentació històrica és d'on neix 'Quan sortiu, sobretot vigileu amb el llop'. «La meva àvia, quan vaig començar a caçar, em deia "ui, nen, no vagis a caçar perquè sortirà el llop i us menjarà"» explica Josep Pijoan. «El 2011, el company Jaume Espelt em truca i em fa arribar el document que explicava aquests fets». A la presentació s'han pogut adquirir exemplars de l'opuscle pel valor de 5 €.

L'acte de presentació s'ha ubicat al Local Social de Pira i s'ha realitzat poc després de les 12.00 hores | B.H.

 

'El lobo devorador'

Així es titula el fulletó original del segle XIX que va arribar a Pira fa un temps. El fulletó explica les morts dels infants de Pira i critica l'actuació de l'Ajuntament per no haver manat caçar el llop després de la primera mort. «Havia sentit a parlar del tema, hi ha moltes llegendes sobre això, però quan vaig començar a investigar vaig veure que anava de debò», diu Samuel Bruguete. Gràcies a la investigació s'han trobat múltiples casos més com la mort d'un nen de Barberà de la Conca, aproximadament dos anys després del primer atac documentat.

"L'alcalde de Montblanc Josep Andreu (ERC), a la fundació de la Crida" "Vimbodí i Poblet realitza un 'scape room'"