Nombrosos visitants s’interessen per l’altar de Jujol de Vimbodí i Poblet

Una multitudinària visita guiada a càrrec de l’historiador Damià Amorós ha permès redescobrir aquesta joia modernista
L'historiador Damià Amorós, explicant curiositats sobre el retaule de Jujol. | Cedida

 

És una obra de petites dimensions que ‘s’amaga’ dins l’església parroquial de Vimbodí i Poblet i que aquest cap de setmana ha estat la protagonista. L’altar i retaule modernista de la Mare de Déu de Montserrat, de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, ha rebut aquest dissabte la visita de moltes persones que han omplert l'eslgésia i han gaudit d’una explicació exhaustiva de l'obra a càrrec de l’historiador sarralenc Damià Amorós.

Aquesta obra, reflecteix com cap altre les diferents facetes artístiques de Jujol: arquitecte, pintor i dissenyador. És per això que «Jujol se’ns mostra a Vimbodí com un artista total», ha destacat l’historiador Damià Amorós i Albareda durant la visita a la capella jujoliana. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració de la parròquia i s’ha emmarcat en les activitats oficials de l’Any Jujol140, que se celebra arreu de Catalunya i també s’ha inclòs en el programa de la festa major del municipi.

Els visitants han pogut conèixer noves informacions sobre aquesta obra de Jujol que data del 1941, com el fet que la imatge d’alabastre de la Mare de Déu de Montserrat va ser pintada pel mateix Jujol, o que les muntanyes de Montserrat del retaule són obra del pintor local Adrià Campdesuñer. L’altar va ser encarregat després de la Guerra Civil per una família de fora vila en agraïment a la bona acollida que els vimbodinencs els havien prestat durant la Guerra Civil. Aquesta família havia viscut anys enrere a l’Argentina, raó per la qual l’escut d’aquell país figura a la part frontal de l’altar.

Visita emmarcada en l'Any Jujol

La visita ha despertat l’atenció de moltes persones del poble, però també de fora. Algunes d’elles vingudes des de Sant Joan Despí, on Jujol estava molt vinculat i on va dur a terme diverses de les seves obres més emblemàtiques. Precisament  l’ajuntament d’aquest municipi del Baix Llobregat és l’impulsor principal de l’Any Jujol140, per difondre la figura i l’obra de l’artista amb motiu dels 140 anys del seu naixement. Vimbodí i Poblet és un dels 16 municipis adherits a aquesta iniciativa, que preveu actes en diferents indrets ‘jujolians’ fins al setembre de 2019.

"Josep Andreu, sobre la manifestació de l'A-27: «no ens cansarem mai»" "ATENCIÓ: Dos ferits en un xoc entre un cotxe i una patrulla dels Mossos, a Montblanc"