L’antiga destil·leria de l’Espluga de Francolí oferirà visites gratuïtes aquest cap de setmana

La Fassina Balanyà farà portes obertes aquest cap de setmana en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni. El visitant podrà veure el funcionament d’una destil·leria durant els anys de la postguerra civil espanyola
La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí. | Cedida

 

El Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí participarà un any més a les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) oferint la visita gratuïta els dies 12 i 13 d’octubre de 2019. Durant el dissabte l’horari serà de 10.30  a 13.30 hores i de 16.00 a 18.00 hores i el diumenge les visites es faran de 10.30 a 13.30 hores.

La Fassina Balanyà és una antiga destil·leria d’aiguardent del segle XIX. Era una indústria de caràcter familiar que va estar en funcionament fins a la dècada dels anys seixanta.

El tancament i l’abandonament de l’edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat. L’Ajuntament de l’Espluga amb el suport de la Fundació Lluís Carulla i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) van realitzar un treball d’estudi, investigació i recuperació de l’edifici per tal de donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país.

Destil·lació en directe i degustació d’aiguardent i licors

El visitant d’aquest museu de l’Espluga de Francolí veurà el funcionament d’una destil·leria durant els anys de la postguerra civil espanyola i coneixerà els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, a partir de la brisa del raïm. 

El visitant veurà el funcionament d’una destil·leria. | Cedida

El visitant copsarà també la importància d’aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial català, en l’audiovisual inicial. La visita acabarà amb una destil·lació en directe i una degustació d’aiguardent i licors.

  

La visita s’emmarca en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i en l’edició d’enguany incorpora com a nous col·laboradors, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

  

per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. ​

"🎉Vitrum tanca la seva edició més participativa" "🍸🍷ENTREVISTA: El vimbodinenc Paco Ramos és dels últims mestres artesans de vidre bufat de Catalunya"