Bona participació en les visites als paisatges de la Guerra Civil de la Conca de Barberà

Els assistents van poder conèixer tres espais relacionats amb fets històrics que van tenir lloc a la comarca durant la guerra
Visita als paisatges de la Guerra Civil a la Conca de Barberà. | Cedida

Més d’una trentena de persones van participar el passat dissabte en les visites als ‘Paisatges de la Guerra Civil a la Conca de Barberà’ organitzada per l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal en col·laboració amb el Museu Comarcal i l'Alberg Jaume I i el suport de la parròquia de Santa Maria de Montblanc. L'activitat formava part de les Jornades Europees de Patrimoni 2019.

Els participants van aplegar-se de bon matí a la seu central del Museu Comarcal, on els va donar la benvinguda el conseller comarcal de Cultura, Joan Canela. Posteriorment van visitar tres espais relacionats amb tres fets històrics que van tenir lloc a la comarca durant els anys de la Guerra Civil.

  

El CIAR i l’església de Sant Miquel a Montblanc i l’Alberg Jaume I a l’Espluga

En primer lloc es van desplaçar fins al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR), antiga presó comarcal de Montblanc, on la directora del Museu Comarcal, M. Serra Orpinell, els va explicar la detenció del cardenal Vidal i Barraquer i l'assassinat del bisbe Borràs l'any 1936. Després van poder visitar les instal·lacions del CIAR i del museu Marés, que actualment ocupen aquest espai.

  

Posteriorment, a l'església de Sant Miquel, l'historiador Gabriel Serra va narrar l'assassinat de mossèn Pau Queralt l'agost de 1936, la tomba del qual es conserva a l'interior del temple. Per altra part, al costat mateix de l'església, hi ha ubicat un monument dedicat a recordar la memòria del religiós i humanista montblanquí mossèn Pau Queralt.  

  

Per últim, els assistents van poder visitar l'alberg Jaume I de l'Espluga de Francolí, acompanyats del seu director, Maurici Ribé, que els va narrar l'episodi del comiat de les Brigades Internacionals que va tenir lloc en aquell edifici l'any 1938.

"👦👧Arriba la 7a temporada del ‘Casalet Kids’ a l'Espluga de Francolí" "📈Joe Brew, l'analista americà que viu a TGN: «La independència de Catalunya és inevitable»"