El sector turístic de la Costa Daurada compleix els pronòstics i tanca un estiu similar al del 2018

Els empresaris de l'allotjament fan un balanç satisfactori dels mesos punta de la temporada i confien acabar setembre amb dades d'ocupació positives

Imatge de la platja de Llevant de Salou plena de banyistes. | Àngel Ullate

 

El pròxim dilluns entrarem oficialment a la tardor i és moment de fer balanç de l'estiu de 2019. El sector turístic de la Costa Daurada tancarà la temporada alta de forma positiva i una ocupació similar a la de l'any 2018. Tot i que encara no hi ha dades oficials de pernoctacions i els resultats oficials es faran públics a partir de l'octubre, els diferents agents del sector de l'allotjament —hotels, càmpings i apartaments— es mostren satisfets. El pronòstic que s'havien fixat abans de l'estiu era mantenir els números de l'any passat, després d'un 2017 de rècord. Un objectiu que ja han assolit a l'espera de tancar definitivament la temporada, que compta encara amb puntes d'ocupació importants en el calendari.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Xavier Roig, president de l'Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda —que representa el 86% del total de places hoteleres de la Costa Daurada—, puntua amb un notable els mesos de juliol i agost pel seu sector. «En general, tots els hotels han tingut un any molt similar al 2018, que va ser positiu malgrat la baixada respecte a un 2017 que va ser històric», exposa. Tot i això, detalla que alguns establiments han hagut de recórrer a ofertes de darrera hora per salvar algunes punxades de reserves durant la primera quinzena de juliol.

L'hotel Best Negresco de Salou ha renovat la seva zona de piscina per aquesta temporada d'estiu. | ACN

 

Xavier Roig (Associació Hotelera): «Hem d'intentar allargar al màxim la temporada»

«Les vacances de costa estan molt concentrades en dos mesos i és cert que si l'agost va bé, la temporada va bé, ja que el preu de les habitacions és més elevat», sintetitza Roig. En aquest sentit, el president dels hotelers apunta que la volatilitat dels preus influeix molt a l'hora d'obtenir rendiment, més enllà d'ocupació. «Hem d'intentar allargar al màxim la temporada i buscar nous mercats com l'esportiu per créixer als mesos de març i abril, però també és cert que no podem deixar els preus per terra. Al final nosaltres els beneficis els tenim si tenim ingressos», detalla.

El preu per nit també és clau per poder competir amb altres destinacions i, per aquest motiu, Roig destaca les bones dades obtingudes enguany a les puntes de la temporada, amb uns mesos de juny i de setembre amb bon nivell de reserves. «Al mes de setembre, el nostre producte entra millor, ja que es produeix una baixada de preus respecte a l'agost i ja no hi ha tanta diferència respecte a hotels d'altres mercats mediterranis com pot ser Turquia», analitza.

Els càmpings de la Costa Daurada han detectat un endarreriment en la temporada turística. | Àngel Ullate

 

Marc Francesch (Associació de Càmpings): «Ens movem en unes xifres d'excel·lència»

Des del sector del càmping, també valoren amb bons ulls i amb bones sensacions la temporada turística d’estiu d’aquest 2019. «Encara ens movem en unes xifres d’excel·lència», ha valorat a aquest mitjà el vicepresident de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada, Marc Francesch, qui matisa que «és una valoració encara provisional» fins que es tanqui definitivament la temporada.

Diverses fonts de l’Associació confirmen que la línia d’aquest any és molt similar a la del curs anterior, si bé Francesch introdueix un matís rellevant. «Sí que és cert que notem que les temporades són igual d’exitoses però esdevenen tardanes», explica, en una diagnosi que detecta des de fa uns anys. «Costa arrencar a l’inici de l’estiu però després ens col·loquem en una ocupació altíssima fins a finals de setembre: ara la temporada sembla que comenci i acabi més tard de l’habitual», desenvolupa, com si respongués a un endarreriment del calendari. Tot i aquesta característica, insisteixen, la valoració de la temporada al sector del càmping «és realment positiva».

L'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre també confia tancar la temporada amb bones xifres. | ACN

Joan Calvet (Associació d'Apartaments Turístics): «S'han reduït molt els apartaments il·legals»

Per part dels apartaments turístics, una de les dinàmiques detectades aquesta temporada és la reducció d'un fenomen endèmic pel sector com són els apartaments il·legals. Segons el president de l'Associació d'Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l'Ebre, Joan Calvet, «el problema dels il·legals fa més de 40 anys que l'arrosseguem i encara hi seguim lluitant, però és cert que s'ha reduït molt». En aquest sentit, explica que, si fa 10 anys gairebé la meitat de places no estaven regulades a la demarcació, en l'actualitat aquesta xifra es troba al voltant del 30%.

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pel que fa al seu balanç de l'estiu, Calvet afirma que la temporada punta ha estat similar a la del 2018, amb un balanç bo al juny i l'agost, tot i alguna davallada en moments del mes de juliol. Tot i això, recalca que molts apartaments encara estan pendents del que queda de mes i d'un esdeveniment important pel sector a la Costa Daurada com és el RallyRACC. El president de l'Associació d'Apartaments Turístic considera que «encara hi ha marge per créixer», però puntualitza que «a vegades tenir menys ocupació és millor si ve un client que paga un millor preu i fa una despesa mitjana diària més elevada».

Per a l'elaboració d'aquest reportatge, TarragonaDigital també ha contactat amb la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), qui ha declinat afegir-se a la valoració de la temporada estiuenca.

"🔴 CAMBRILS: L'equip de govern anuncia les accions que impulsarà els pròxims 4 anys" "🚅 TRENS: Nous detalls sobre la futura estació de Salou-PortAventura"